Ev Kiralarken Dolandırılmayın!

Ev Kiralarken Dolandırılmayın!

Türkiye'de yaklaşık 5,5 milyon kiralık ev var. Her yıl yüzbinlerce yeni ev kiralanıyor. Peki ev kiralarken nelere dikkat etmeli? Ev kiralarken dolandırılmamak için ne yapmalı?

A+A-

Ev kiralamak gerek ev sahibi gerek ise kiracı için karşılıklı güven ilişkisisi gerektiriyor. Ev kiralama süreciyle ilgili tüm detayları bilmeniz ileri de yaşayabileceğiniz mağduriyetlerin önüne geçer ve dolandırılma riskini ortadan kaldırır. 

Günümüzde kiralık ev araştırmak sokak sokak gezerek yapıldığı gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Buna göre, aradığınız konutu her nereden bulursanız bulun mutlaka önceden ziyaret edin. Kiralamak isyediğiniz evin çevresinin, komşularınızın ve evin içindeki birçok ayrıntının size uygun olup olmadığına karar verin. 

1- Detaylıca araştırın

Ev sahibinin kiracıyı araştırması, kiracının da ev sahibini detaylıca araştırması gerekir. Evi kiralayacağınız kişinin evin gerçek sahibi olup olmadığından emin olmanız gerekir. 

2- Tapuda kontrol

Kiraladığınız ev ile tapuda görülen yerin aynı olup olmadığını karşılaştırın. Bu konuda sahtekarlığın önüne geçebilirsiniz. Kiralayacağınız gayrimenkulün kapı numarası ve adresi ile sözleşmedeki kapı numarası ve adresinin aynı olması gerekir. 

3- Dayanıklılığını araştırın

Kiralayacağınız konutun depreme dayanıklı olup olmadığını detaylıca araştırın. Evin herhangi bir hasarı olup olmadığına bakın ve gerekli testlerin yapılıp yapılmadığını sorgulayın.

4- Kira sözleşmesine dikkat

Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Kiralayacağınız evin mal sahibi olup olmadığını, vekillik durumunu araştırmayı ihmal etmeyin. Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ödeneceği ve hangi tutarlarda yapılacağı sözleşmede yer almalı. Kira kontratını ev sahibi ile birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalayın. Kira sözleşmesinin her sayfasının imzalandığından emin olun.

5- Emlakçı komisyonunu hesaplayın

Eğer ev sahibiden değil bir emlakçıdan ev kiralayacaksanız. Belirli bir oranda komisyon ödemeniz gerekiyor. Gayrimenkulün kiralanması halinde emlakçıya verilen komisyon, en fazla "bir aylık kira bedeli+ KDV (yüzde 18)" olarak belirlendi. Kira komisyonu genel uygulama olarak kiracı tarafından ödense dahi yapılan sözleşmede herhangi bir hüküm bulunmuyorsa, komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödeniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.