Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır 2020?

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır 2020?

Her yıl milyonlarca mülk sahibi emlak vergisi ödüyor. Peki emlak vergisi ödemeleri nasıl ödenir? Emlak vergisi nasıl hesaplanır? Emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisi 2020 ödemeleri ile ilgili detaylar haberimizde...

A+A-

Emlak Vergisi nedir?

Tüm taşınmazların yıllık olarak toplandığı vergi emlak vergisidir. Emlak vergisi bazı yerlerde varlık vergisi olarak da isimlendiriliyor. Bina ve arazi olarak iki tür emlak vergisi bulunuyor. Ülkemiz sınırları içerisinde bulunan yapıların tümü, 1319 sayılı Kanun hükümlerine bağlı olarak bina vergisine tabidir.

Emlak Vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisine konu olan taşınmazlara her sene "yeniden değerleme oranı" uygulanıyor ve emlak vergisi hesaplaması yapılıyor. Vergi hesabı, konutun bağlı olduğu belediyelerce yapılır. Emlak vergisi hesaplamasında 2 temel değişken bulunuyor:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından ortak belirlenen binanın metrekaresinin normal inşaat maliyeti,

Belediyelerde kurulacak komisyonlar ve binanın yüz ölçümü ile belirlenecek asgari metrekare arsa birim değeridir. Bu nedenle, binanın metrekaresinin normal inşaat maliyeti merkezi olarak belirlendiğinden; bu değer belediyeden belediyeye değişiklik göstermez

Asgari ölçüde arazi metrekare birim değeri belediye takdir komisyonları tarafından belirleneceğinden; belediyeden belediyeye farklılık göstermesinin haricinde, belediye içindeki caddelere ve sokaklara göre de değşebilir.

Emlak Vergisi ne kadar?

2020 yılı için emlak vergisi artış oranı yüzde 22,58 olarak belirlendi. Örneğin 2019 yılında ödenen 100 TL'lik vergiyi, 2020 yılında 122,58 TL olacak şekilde ödeniyor. 

Emlak vergisi öderken kültür payı adı altında bir katkı payı da ödeniyor. Kültür payı, ödeyeceğiniz vergi tutarının yüzde 10 olacak şekilde ödenir. Örneğin 100 TL emlak vergisi ödeyen konut sahibi, o dönem için 10 TL de kültür katkı payı öder. 

Emlak Vergisi Oranları nedir?

Büyükşehir içinde kalan

meskenler için binde 1
binalar için binde 2
araziler için binde 1
arsalar için binde 3

Büyükşehir dışında kalan

meskenler için binde 2
diğer binalar için binde 4
araziler için binde 2
arsalar için binde 6

Kimler Emlak Vergisi öder?

Taşınmaz mala ait tapuda belirtilen kişi veya kişiler emlak vergisi ödemek zorundadılar. Ülkemizde çok sayıda kayıt dışı gayrimenkul bulunduğundan bu durumda noterde senet veya sözleşme imzalanır. Bu belgenin imzalandığı gün vergi yükümlülüğü de başlar. Miras bulunmakta. İsminizin bir vasiyetnameye dahil edilmesi vergi yükümlülüğü altında olduğunuz anlamına gelmese de, vergi yükümlülüğü taşınmaz malın sahibinin vefat ettiği tarihten itibaren başlamakta. Taşınmaz malların birden fazla kişi tarafından miras alındığı durumlarda, vergi tutarını her yıl eşit olarak bölmekle yükümlüdür. 

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi ödemesi yapacak vatandaşların öncelikle belediyelerin vermiş olduğu beyannameyi doldurmalı. Beyanname için başvuru yapılırken vatandaşların yanlarından tapu, nüfus cüzdanı, (söz konusu bina ise) kullanım izninin fotokopilerini de yanlarında bulundurmaları gerekmekte. Beyanname için konutun bulunduğu adres, mükellefin vergi numarası ve ikamet adresi de mutlaka belirtilmeli. 

Emlak Vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisinin ilk taksiti Mayıs ayında, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. İsteyen vatandaşlar tek seferde de emlak vergisi ödemelerini gerçekleştirebiliyor. 

Emlak Vergisi nereye ödenir?

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar öncelikle belediyelerden, e-Devlet sistemi üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hizmet sunduğu İnternet Vergi Dairesi'nden emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamalı. Emlak vergisi, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da anlaşmalı olan bankalara ödenir. Ayrıca e-Devlet üzerinden de emlak verginizi sorgulayabilir varsa emlak vergisi ödemenizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.