DASK ile Konut Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

DASK ile Konut Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Konut sigortası, ev sahipleri için oldukça önemli bir konudur. İşte konu sigortasına ilişkin önemli bilgiler…

A+A-

DASK ile konut sigortası arasındaki fark, kapsamlarıdır. DASK, deprem gibi afetler sonucunda yapıda meydana gelen zararları karşılarken, konut sigortası ise hem yapıda meydana gelen zararları hem de evin içerisindeki eşyaların zarar görmesinden dolayı ortaya çıkan zararı karşılar. Bu yüzden konut sigortası, DASK ile kıyaslandığı zaman çok daha kapsamlı ve avantajlı görülebilir.

DASK Olmadan Konut Sigortası Yapılabilir Mi?

DASK olmadan konut sigortası yaptırmak, mümkün değildir. DASK yapılmayan konutların tapu konusunda da birçok işlemi kısıtlanır. Bu kısıtlanma durumundan dolayı DASK olmayan konutlarda konut sigortası yapılamaz.

Hem DASK Hem Konut Sigortası Varsa Zararı Hangisi Karşılar?

Hem DASK hem de konut sigortası olan konutlarda zarar her iki sigorta çeşidi tarafından da karşılanabilir. Özellikle de deprem gibi çok fazla yıkıcı etkiye sahip olan afet durumlarında DASK, söz konusu olan konutun yer aldığı yapının gördüğü zararı karşılarken konut sigortası ise daha çok konutun içerisinde yer alan eşyaların zararını karşılar. Ancak, zararın ne ölçüde karşılanacağı ve hangi sigorta tarafından daha fazla karşılanacağı, poliçe ödemesine göre değişebilir. 

Konut Sigortası Depremi Kapsar Mı?

Konut sigortası deprem de dahil olmak üzere yangın ve hırsızlık gibi birçok olumsuz durumdan dolayı meydana gelecek zararı karşılayabilir. Bu zararın ne derecede karşılanacağı poliçe ödemesine ve beşerî olaylarda olayın meydana gelme şekline bağlı olarak değişebilir. Ancak, mutlak suretle deprem durumunda konut sigortası tarafından zararın belirli bir kısmı karşılanacaktır.

 

Konut Sigortası Zorunlu Mu?

Konut sigortası, zorunlu değildir. DASK bazı yaptırımlarından dolayı birçok konut sahibi için zorunlu hale gelmiş olsa da konut sigortasında durum böyle değildir. Konut sigortası, mülk sahibinin isteği doğrultusunda yapılır ve mülk sahibi bu sigortayı yapmayı kabul etmezse herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmaz. Ancak, ülkemiz gibi aktif fay hatlarının yer aldığı ülkelerde konut sigortası, maddi açıdan çok büyük avantaj sağlayabilir. Deprem olması sonucunda binanız ve eviniz hasar görürse zorunlu DASK sayesinde yapıdaki hasarı karşılayabilmeniz mümkün olur ama konut sigortanız yoksa evde bulunan eşyalarla ilgili herhangi bir ödeme almanız söz konusu olamaz. Bu yüzen, mülk sahipleri konut sigortası yaptırma konusuna olumlu yaklaşmalıdır.

Konut Sigortası Ne Kadar?

Konut sigortası fiyatı, söz konusu olan evin konumu ve ne kadar poliçe ödemek istediğiniz gibi birçok faktöre bağlı olarak belirlenecektir. Konut sigortası fiyatı konusunda kapsamlı bilgi almak isterseniz anlaşmayı düşündüğünüz sigorta şirketinin yetkilileri ile iletişime geçmeniz gerekir. Yetkililer ile evinize dair ayrıntıları paylaşarak, kesin bir sigorta fiyatı alabilirsiniz.

Konut Sigortası İptali Nasıl Gerçekleşir?

Konut sigortası iptalinin gerçekleştiği durumlar başlıca şunlardır:

 

  • Sigorta Sahibinin İptal Talebinde Bulunması

Konut sigortasının devamı, sigorta sahibinin inisiyatifinde olan bir durumdur. Yani, konut sigortası yapan kişi dilediği zaman online kanallar ya da sigorta şirketi şubeleri üzerinden konut sigortasını iptal ettirebilir.

  • Yapının Tamamen Yıkılması

Konut sigortası, herhangi bir olay sonucunda tamamen yıkılan evlerde otomatik olarak iptal edilir. Ancak, elbette ki iptal işleminden önce poliçe doğrultusunda hesaplanan zarar karşılama parası sigorta sahibine ödenecektir.

 

  • Sigorta Sahibinin Evi Satması

Birçok kişi satın almak istediği bir evin sigortası varsa bu sigortayı üstüne alabileceğini zanneder. Ancak, bu tamamen bir yanılgıdır. Bir konutun sigortası o sigortayı yaptıran kişiye aittir ve o kişi evi satınca otomatik olarak iptal edilir. Evin yeni sahiplerinin yeniden sigorta yaptırmaları gerekir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.