Dağlıer’den Mimar ve Mühendislerin O Talebine Tepki: Tek Dertleri Para Almak

Dağlıer’den Mimar ve Mühendislerin O Talebine Tepki: Tek Dertleri Para Almak

İnşaat ruhsatında Mühendis ve Mimarların imza yetkisinin geri verilmesini isteyen İZTO meclis üyesi Levent Bendeş ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi başkanı Halil İbrahim Alpaslan'a İzmir Müteahhitler Federasyonu'ndan çok sert tepki geldi.

A+A-

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan ve İZTO 71. Mühendislik Komitesi Meclis Üyesi Levent Bendeş geçtiğimiz gün yaptıkları bir açıklamada inşaat ruhsatı aşamasında mühendis ve mimarların imza yetkisinin kaldırılmasını eleştirmiş ve imza yetkisinin geri getirilmesini talep etmişti. Levent Bendeş’in Ticaret Odası’ndaki bir toplantıda da aynı konuyu gündeme getirmesinin ardından İzmir Müteahhitler Federasyonu’ndan sert bir tepki geldi.

İzmir Müteahhitler Federasyonu başkanı ve İzmir Ticaret Odası 67. İnşaat yapım ve onarım  komitesi meclis üyesi ziya Dağlıer, “Odaların inşaat ruhsatlarını denetlediği günlere geri dönmek istiyorlar. O dönemlerde proje incelemek için çok ciddi paralar alıyorlardı. Şimdi de tek dertleri oradan para toplamak” dedi.

YAPI DENETİM, BELEDİYE VE BAKANLIK ZATEN İNCELİYOR

Yapı denetim firmalarının inşaatın başından sonuna kadar projeyi incelediklerini belirten Ziya Dağlıer, “Yapı denetim firmaları her türlü denetimi bakanlık adına gerçekleştiriyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın da kendi denetim ekipleri var. Bunlar inşaatları başından sonuna kadar her an denetliyor. Ayrıca oturma ruhsatı almak için başvurduğumuzda belediyelerin teknik kadroları inşaat sahasına gelip santim santim inceliyor. Bir hata varsa ruhsat vermiyor. Tüm bu sıkı denetimlerden sonra mimar ve mühendislerin imzası neden gereksin ki? Bu bürokrasiyi artırmaktan, ekstra zaman ve maliyet yükü bindirmekten başka bir işe yaramıyor. Mimar ve mühendislerin inşaat ruhsatı esnasında imza yetkisi verilmesine kesinlikle ihtiyaç yok. Bu gereksiz bir süreçti. Sağolsun hükümetimiz de bunun gereksiz olduğunu gördü ve kaldırdı. Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak bu kararında sonuna kadar hükümetimizin yanındayız” dedi.

ART NİYETLİ BİR YAKLAŞIM

Halil İbrahim Alpaslan ve Levent Bendeş’in tutumunu eleştiren Ziya Dağlıer, “Arkadaşlarımız bu sektörün içerisinde. Hepimiz aynı sektörden ekmeğimizi kazanıyoruz. Sırf kendilerini düşünmeleri çok yanlış. Bu imza yetkisinin bürokratik süreci artırmaktan başka bir işe yaramadığını çok iyi biliyorlar. Zaten projelerimizi mimar ve mühendisler çiziyor. Zaten yapı denetim firmalarında çalışan mimar ve mühendisler bizi denetliyor. Tekrar tekrar denetlemenin anlamsız olduğunu çok iyi biliyorlar."

BAŞBAKANA GİTTİK ODALARI ARADAN ÇIKARDIK

Mimarlar ve mühendisler odasının inşaat ruhsatında denetim yetkisinin olduğu döneme dönmek istediklerini söyleyen Dağlıer şu ifadelere yer verdi, “Eskiden inşaat ruhsatı alabilmek için Mimarlar ve Mühendisler odasının da projeyi denetlemesi ve onaylaması gerekiyordu. Odalar bu denetimleri çok ciddi paralara yapıyordu. Hem ruhsat almamız gecikiyor hem de bize ciddi bir maliyet oluyordu. Bornova-Bayraklı Müteahhitler Derneği başkanlığı yaptığım sırada bu konuyu dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a götürdük. Gerekçelerimizi anlattık ve bizi haklı buldu. Bu uygulamanın kalkması için çok emek harcadık. Yeniden gelmesine asla müsaade etmeyiz.”

67. KOMİTE OLARAK ASLA MÜSAADE ETMEYİZ

Geçtiğimiz gün İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleşen bir toplantıda meclis üyesi Levent Bendeş’in bu konuyu İZTO başkanı Mahmut Özgener’e anlattığını belirten Dağlıer, “Bu konuyu İzmir Ticaret Odası üzerinden çözmeye çalışıyorlar. 67. İnşaat komitesineki 5 arkadaşımız bunun karşısında olacağız. Bu konunun Ticaret Odası’nda gündeme gelmesine müsaade etmeyiz. Biz 7 bin müteahhit meslektaşımızı temsil ediyoruz burada. Biz onların aleyhine olan bir kararı bu mecliste savunulmasını kabul edemeyiz. İnşaatta bürokrasiyi ağırlaştıracak kararlar aldırmaya kimsenin gücü yetmez” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DEKİ ODALAR İZMİR DÜŞMANI

TMMOB, Mimarlar ve Mühendisler Odası’nın İzmir’de bir lobi kurduğunu ve tüm imar planları ile yatırımlarına dava açtıklarını belirten Dağlıer sözlerini şu şekilde noktaladı, “İzmir’deki meslek odaları bir olmuş İzmir’de ne kadar yatırım varsa hepsine dava açıyorlar. Bir imar planı askıya çıksın hemen itiraz ediyorlar. Hükümetin veya belediyenin büyük projelerine bakın neredeyse hepsi davalık olmuş. İzmir Körfez Geçiş Projesi bunlar yüzünden mahkeme tarafından geçtiğimiz günlerde iptal edildi. Bunlar İzmir düşmanı. Bunlar İzmir’in gelişmesini, büyümesini istemiyorlar.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.