Çin ve ABD İnşaat Sektörü Büyüdü, Doğal Taş İhracatı Arttı

Çin ve ABD İnşaat Sektörü Büyüdü, Doğal Taş İhracatı Arttı

İMİB Başkanı Kahyaoğlu Çin ve ABD'de inşaat sektörünün hızlanmasının özellikle doğal taş ihracatını artırıcı bir etki yaptığını bildirdi.

A+A-

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, yılın ilk yarısında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 29,6 artışla 2,27 milyar dolar ihracat yaptıklarını belirterek, "Avrupa Birliği, Uzak Doğu ve Amerika kıtasına yapılan ihracatın bunda çok büyük etkisi oldu." ifadesini kullandı.

Birlik açıklamasında görüşlerine yer verilen Kahyaoğlu, 2017'nin ilk yarısındaki ihracat rakamının yıl sonu hedefini yakalamada çok umut verici olduğunu belirtti.

Yıla başlarken ihracat öngörülerini 5 milyar dolar olarak belirlediklerini hatırlatan Kahyaoğlu, şunları kaydetti:

"Tüm planlarımızı da bu hedef doğrultusunda yapmıştık. Şu ana kadar gerçekleşen 2,27 milyar dolarlık ihracat bizi hedefimize biraz daha yaklaştırdı. İhracat rakamı ve miktardaki artışın yanı sıra yeni pazarlara girmemiz de sevindirici. Bu dönemde en fazla ihracatı yaptığımız ülkeler sırasıyla Çin, ABD, Belçika, Bulgaristan ve İtalya oldu."

İhracatta Trump etkisi

Çin ve ABD'de inşaat sektörünün hızlanmasının özellikle doğal taş ihracatını artırıcı bir etki yaptığını bildiren Kahyaoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Başkan Trump ile ABD'de inşaat furyası dikkat çekici boyuta ulaştı. Neticesinde bu ülkeye başta işlenmiş doğal taş olmak üzere maden satışımız arttı ve 216 milyon dolara ulaştı. Benzer bir etkinin görüldüğü Çin'e ise aynı dönemde doğal taş ağırlıklı olarak 801 milyon dolarlık satış yaptık. Güçlü olduğumuz bir diğer pazar ise Avrupa Birliği oldu. Buraya da yüzde 46,4 artışla 614 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik."

Açıklamaya göre, doğal taşlarda geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 23,73, satış rakamında ise yüzde 13,4 artış oldu. Ana ürün grupları bazında bakıldığında doğal taşlar 987,7 milyon dolar ile ilk sırada yer alıyor.

Metalik cevherler 673,6 milyon dolar ile ikinci, endüstriyel mineraller de 413 milyon dolar ile üçüncü sırada bulunuyor. Bunları ferroalyajlar ve diğer madencilik ürünleri 198 milyon dolar ile takip ediyor.

Ürün bazında ise blok mermer traverten 513,5 milyon dolar, işlenmiş mermer 347,5 milyon dolar ve çinko cevheri 165 milyon dolar ile ilk 3 sırada yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.