Betondaki Fiyat Artışının Nedeni Çimentodaki Maliyet Artışı

Betondaki Fiyat Artışının Nedeni Çimentodaki Maliyet Artışı

Mendeş Grup yönetim kurulu başkanı Yunus Mendeş “Betonda maliyetlerin yüzde 60’ını çimento oluşturuyor. Çimentocular maliyetlerinin artmasını gerekçe göstererek zam yaptı. Çimentoya yapılan zam beton fiyatlarını arttırdı" dedi.

A+A-

Aile şirketi olarak kurulan ve kum ocağı işletmeciliği yapan Mendeş Grup 1995 yılında zor koşullar altında ikinci el beton mikseri ve pompası satın alarak Muş’un ilk beton santralini kurdu.

İnşaatçılar hazır betona alışkın olmadığı için 2 yıl boyunca hazır betonu piyasaya anlatmaya çalıştı.

Şirket kurucuları 6 yılda Muş’ta önemli bir büyüme sağladıktan sonra yeni pazar arayışlarına girdi.

Doğu’da kış aylarında inşaat yapılamadığı için kamyonuyla beraber kışın çalışmaya geldikleri Aydın’a yatırım yapmaya karar verdi.

İkinci hazır beton santrali Aydın’da kuruldu.

Babası Aydın’a taşındıktan kısa süre sonra vefat etmesinin ardından aile şirketinin başına geçen Yunus Mendeş kardeşleriyle beraber babalarından kalan mirası daha da ileriye taşıdılar.

Bugün İzmir ve Ege bölgesinin en önemli hazır beton üreticilerinden olan Mendeş Grup saatlik 1.000 metreküp üretim kapasitesine sahip.

Mendeş Grup Hazır Beton’un yönetim kurulu başkanı Yunus Mendeş şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verirken son dönemlerde gündemde olan çimento ve beton zamlarıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

mendes-beton-001.jpg

5 BETON SANTRALİ, SAATTE 1.000 METREKÜP ÜRETİM KAPASİTESİ

İzmir ve Aydın’da 5 beton santrali ile hizmet verdiklerini belirten Yunus Mendeş,  “Aydın’daki beton santralimizin ardından İzmir Torbalı’da bir beton santrali açtık. Mehmet amcamızla beraber açmıştık, daha sonra ayrılma kararı aldık. Aydın’daki santral bize kaldı, Torbalı’dakini amcama bıraktık. Muş’taki santralimizi sattık. Aydın’ın Nazilli ve Kuşadası ilçesinde iki santral, İzmir’in Gaziemir ve Bornova ilçesinde iki santral daha açtık. Toplam 5 beton santrali ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gaziemir, Bornova ve Aydın santrallerimizde saatte 250 metreküp, Kuşadası’nda 130 metreküp, Nazilli’de ise 120 metreküp üretim kapasitesine sahibiz. Şirket bünyemizde 18 pompamız var. Pompalarımızın uzunluğu 36-57 metre arasında. Ege Bölgesi’nde en uzun pompa bizde. Her tesisimizde 15 adet mikser var. Bunun haricinde nakliye araçlarımız var. Rakiplerimiz çok büyük. Büyük holdinglerle rekabet ediyoruz. Ama bizim ikili ilişkilerimizin çok iyi olmasından dolayı tercih ediliyoruz. Müşterilerimiz her hangi bir sorun yaşadığında doğrudan bize ulaşabiliyor. Her zaman işimizin başında olduğumuz için büyük holdinglerle yarışabiliyoruz” dedi.

HAZIR BETON ÇOK BÜYÜK YATIRIMLAR GEREKTİRİYOR

Hazır beton üretimi çok maliyetli bir iş olduğuna dikkat çeken Mendeş, “Çok büyük yatırımlar gerektiriyor. Basit bir mikserin maliyeti 100-110 bin Euro civarında. Kar marjı çok düşük. Biz 2 yıldır hep zarar ettik. Rekabetin fazla olması ve inşaat işlerinin az olmasından dolayı maliyetlerin altında fiyatlar verdik. Bizim sabit giderlerimiz var. Belli bir kapasitenin altına inemiyoruz. Bu yüzden maliyetin altında fiyatlar vermek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

mendes-beton-gaziemir-001.jpg

BETONDAKİ FİYAT ARTIŞININ NEDENİ ÇİMENTODAKİ MALİYET ARTIŞI

Bugün beton fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu ne yazık ki hepimiz görüyoruz diyen Mendeş sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Bu artışın sebebi tamamen çimentodaki maliyet artışıdır. Çimento şirketleri maliyetleri arttığı ve ihracata yöneldiği için fiyatlara zam yaptı. Beton fiyatını çimento belirliyor. Maliyetimizin yüzde 60’ını çimento oluşturuyor. Çimento fiyatları yüzde 75 civarında arttığı için biz de artırmak zorunda kalıyoruz. Fiyatlar arttığı için bizim kar marjımız artmıyor. Hala istediğimiz kar marjına ulaşmış değiliz. Betonda şu hesap vardır. Bir ton çimentoyu ne kadara alıyorsanız 1 metreküp betonu o fiyata satarsanız kar edersiniz. Çimentoyu 100 liraya satsınlar biz de 100 liraya beton satalım. Biz şu anda 370 TL’ye çimento alıyoruz, 270 liraya beton satıyoruz. Bu zamların hiçbiri betoncuların cebinde kalmıyor.”

yunus-mendes-001.jpg

İZMİR’DE BETON FİYATLARI DİĞER İLLERDEN DAHA UCUZ

İzmir’de beton fiyatlarının diğer illere göre daha ucuz olduğunu belirten Mendeş nedenini de şu şekilde açıkladı, “ Aydın’da betonu daha pahalıya satıyoruz. 130 bin nüfusu olan Muş’ta bile beton 230-240 liradan satılırken biz İzmir’de 160 liraya beton satıyorduk. İzmir’de fiyatların düşük olmasının nedeni beton firmaları arasındaki rekabet. Firmaların üretim kapasitesi yüksek ama iş az.  İzmir’de beton sevkiyatı da çok zor. Beton en fazla 2 saat içerisinde yerine ulaşmalı. Kuşadası’nda sevkiyat en fazla 10 dakika sürüyor. İzmir’de sevkiyat bir saat sürüyor. Maliyet daha yüksek olmasına rağmen fiyatlar daha düşük”

AR-GE’YE ÇOK CİDDİ YATIRIMLAR YAPTIK

Betondaki son düzenlemeler ile ilgili de bilgi veren Mendeş, “Yeni düzenlemelerle beraber beton kalitesinde insan faktörü tamamen ortadan kalktı. Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), E- Irsaliye ve Barkod sistemi getirildi. Mikser santralden çıktığında barkod sayesinde içerisinde ne var hepsini görebiliyoruz. Biz de bu sistemlere uygun olarak çok ciddi ar-ge yatırımları yaptık. Kendi laboratuvar sistemimizi de geliştirdik” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum