6 Ayda 550 Bin İnşaat İşçisi İşten Çıkarıldı

6 Ayda 550 Bin İnşaat İşçisi İşten Çıkarıldı

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, inşaat sektöründe çalışan kişi sayısının 1 milyon 259 bin 940 kişiye düştüğünü açıklayarak “6 ayda 550 bin işçi işten çıkarıldı. Bunu ilk kez görüyoruz" dedi.

A+A-

Yol-İş Sendikası Başkanı ve Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, inşaat işkolunda Temmuz 2018’de 1 milyon 805 bin 928 işçi sayısının, geçen ay açıklanan istatistiklere göre 1 milyon 259 bin 940 kişiye düştüğünü açıklayarak “6 ayda 550 bin işçi işten çıkarıldı. Bunu ilk kez görüyoruz. Bu ciddi bir sorundur. İnşaatta işlerin iyiye gitmediği anlamına geliyor. Çıkarılanların büyük bölümü de sendikasız” dedi.

Önceki akşam bir grup gazeteci ile bir araya gelen Ağar, şu konulara dikkat çekti:

Kadro mutlu etmedi

-Kamuda eskiden 125 bin üyemiz vardı. Bugün 25 bin üye kaldı. Bunun 10 bini taşerondan kadroya alınan işçiler. Bunun nedeni işlerin taşeron firmalara verilmesi. Toplam üye sayımız da 180 binden 53 bine düştü.

-Kadro alan taşeron işçiler umutlandı ama çok da mutlu olmadı. Çünkü 696 sayılı KHK çalışma yaşamını sıkıntıya soktu. Ücret artışları Yüksek Hakem Kurulu sözleşmelerine bağlandı. Ekim 2020’ye kadar yüzde 4+4 alacaklar. Yetkili sendikaya üye olsalar bile toplusözleşmeden yararlanamayacak.

-Cumhurbaşkanı’na taşerondan kadroya geçen işçilerin bu yıl imzalanacak kamu toplu sözleşmesinden yararlanmaları için Türk-İş olarak mektup gönderdik. İnşallah önem verir, mağduriyetler giderilir.

-Taşerondan kadroya geçenlerden asgari ücret alan da var daha yüksek ücret alan da. Adaletsizlik ortaya çıktı.Bu anayasaya da aykırı. Çünkü eşit işe eşit ücret deniyor. KHK bilinçsiz hazırlandı.
Yeni işkolu üretildi

-Oysa daha önce kadroya geçen taşeron işçiler sosyal haklar hariç net 3 bin 500 lira alıyor. 1 Mart’ta toplusözleşmeyle 4 bin liraya çıkacak.

-Ayrıca bir işyerinde birden çok işkolu üretildi. Örneğin Karayolları inşaat işkolunda ama genel işler de var, metal de var, büro da var. Sendikalar birbirlerinin üyelerini çalmaya çalışıyor.

-KİT’lerde kadro alamayan 85 bin taşeron işçi var. Bu rakam Karayolları’nda 10 bin. Biz bu işçilerle ilgili dava açmayı düşünüyoruz.

-Kamu toplusözleşmesinin seçim öncesinde imzalanmasını istiyoruz. Bu ayın 21’inde taleplerimizi, rakamı belirleyeceğiz.

1000 iş için 60 bin kişi kayıt yaptırdı

Zonguldak, Bartın ve Karabük’te, Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na (TTK) alınacak 1000 maden işçisi arasında yer almak isteyenler büyük izdiham yarattı. Soğuk havaya aldırmadan geceden Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde kuyruğa girenler, başvuru yapabilmek için büyük çaba harcıyor.
İŞKUR yetkililerine göre, dün itibariyle sisteme 60 bin giriş oldu. Ancak, yetkililer bunun başvuru anlamına gelmediğini, başvuru sayısının son gün olan 18 Şubat saat 00.00’dan sonra açıklanabileceğini kaydetti

Sendikalı çıkarılıyor

İstanbul Havalimanı’nın yatırımcısı İGA’da örgütlü olduklarını ve 7 bin üyelerinin olduğunu söyleyen Yol-İş Başkanı Ağar, şöyle devam etti: “Ancak toplam çalışan sayısı 30 bin. Aldığımız bilgiye göre burada 284 taşeron firma var. Onlarda çalışanları sendikalı yapamıyoruz. Bu nedenle de sıkıntılarıyla ilgilenemiyoruz. Oysa örgütlü olduğumuz yerleri denetliyoruz. İşçilerin geçen yıl dile getirdiği şikâyetler doğrudur. Yattıkları yerlerde sıkıntılar var. Sendika olsa böyle olmaz.” Ayrıca özel sektörün sendikaya üye olan işçileri işten çıkardığını hatırlatan Ağar. “Bunun ağır cezaları olmalı” dedi.

Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.