506 Acil Yıkılacak Bina Var, Hafriyatlarını Dökecek Alan Yok!

506 Acil Yıkılacak Bina Var, Hafriyatlarını Dökecek Alan Yok!

İzmir depreminde ağır hasar gören 506 binanın bir an önce yıkılması gerekiyor. Ancak yıkılacak binaların molozlarını atacak bir yer yok. Bekir Arduçlu hafriyat döküm alanları açılmazsa İzmir’in her yerinde moloz yığınlarıyla karşılaşacağımızı söyledi.

A+A-

İzmir’de meydana gelen ve 116 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 6.6 şiddetindeki depremde ağır hasar gören binalar kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak.

50’ye yakın bina için acil yıkım kararı verilirken 506 bina acil yıkılacak ağır hasarlı bina tespit edildi. 511 bina da orta hasarlı olarak kaydedildi.

Deprem esnasında yıkılan ve depremden sonra acil olarak yıkımına başlanan binalar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı özel bir hafriyat döküm alanı tahsis etti. Ancak ilerleyen zamanlarda yıkılacak binaların molozlarının döküleceği bir hafriyat döküm alanının bulunmaması büyük bir sorun oluşturuyor.

İzmir’de yıllardır hafriyat döküm alanı açılması için çalışma yürüten Ege Hafriyatçılar Kooperatifi Başkanı ve İzmir Ticaret Odası 68. İnşaat Alt Yapı Müteahhitleri Grubu meclis üyesi Bekir Arduçlu hafriyat alanının olmamasının İzmir’de büyük sorunlara neden olacağını söyledi.

Bekir Arduçlu, “Bakanlığımız 10 ilçede 4 bin 239 bağımsız bölümün yıkılarak kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılmasına karar verdi. Kendiliğinden çöken 18 bina ve daha sonra yıkılan toplamda 50’ye yakın bina için Kemalpaşa’da geçici bir hafriyat döküm alanı tahsis edildi. Daha sonra yıkılacak binaların hafriyatının nereye döküleceği belli değil. İzmir’de zaten moloz ve inşaat kırıntısı için döküm yeri olmadığı için yeni yıkılacak binaların molozlarının nereye döküleceğini bilmiyoruz” dedi.

bekir-arduclu.jpg

GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ AÇILIRSA MOLOZ ALIRKEN DE SATARKEN DE PARA KAZANACAK

Yeni hafriyat döküm alanlarının açılması için bulundukları girişimlerden bahseden Bekir Arduçlu sözlerini şu şekilde sürdürdü, “İzmir Ticaret Odası ve Ege Hafriyatçılar Kooperatifi olarak İzmir Büyükşehir Belediyemiz, Çevre ve Şehircilik il müdürlüğümüz ve ilçe belediyelerimizle birçok toplantı yaptık. İzmir’in her bölgesinde 100’er dönümlük bir alan tahsis edilmesini ve geri dönüşüm kapsamında bir tesis kurulmasını istedik. Bu tesis hem moloz alırken hem de dönüştürüp satarken para kazanacak. Ama hiçbir sonuca varamadık.”

ÇÖZÜM ÜRETİLMEZSE HER YERDE MOLOZ YIĞINLARI GÖRECEĞİZ

İzmir’in en büyük sorunlarından birisi çevre kirliliği olduğunu belirten Arduçlu, “Bunun nedeni de moloz döküm alanı olmaması. Paranızla bile molozunuz dökemiyorsunuz. Hafriyat döküm alanı kentsel dönüşüm kadar acil bir sorun. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki aylarda İzmir’in her yerinde moloz göreceğiz. İnsanlar buldukları boş araziye moloz dökecekler. Bunu döken vatandaşı suçlayamayız çünkü döküm alanı yok. Çimentaş ve Batıbeton’un alanlarını büyükşehire önerdik. Bu şirketlerin ruhsatlarının devam ettiğini söylediler. Döküm yeri bulamıyoruz diyemeyiz. Acilen döküm yeri bulmak zorundayız. 50 bina için geçici bir çözüm ürettik, ama 500 binanın molozunu nereye dökeceğiz? Biz İzmirli hafriyatçılar olarak kentteki molozları temizlemek için geceli gündüzlü çalışacağız. Ancak belediyenin de ivediyle bir moloz döküm alanı göstermesi gerekiyor”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum