2020'de Gayrimenkul Sektöründe Neler Değişti?

2020'de Gayrimenkul Sektöründe Neler Değişti?

2020 yılında gayrimenkul sektöründe yeni değişiklikler oldu. 2020'de tapu harcı ve KDV indirimi sona ererken, satışlarda enerji kimlik belgesi zorunluluğu getirildi.

A+A-

İşte 2020 yılında gayrimenkul sektöründe yaşanan değişiklikler;

TAPU HARCI VE KDV İNDİRİMİ BİTTİ

31 Aralık 2019 tarihi itibari ile konut satışlarında KDV ve tapu harcı indirimleri bitti.

konut satışlarında yüzde 4 olan tapu harcının yüzde 3'e indirilmesi ve 150 metrekareden büyük konutlarda KDV'nin yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanması teşvikleri sona erdi. 

ENERJİ KİMLİK BELGESİ'NDE İBRAZ ZORUNLULUĞU ERTELENDİ

2011 yılından önceki konutlarda enerji kimlik belgesi zorunluluğu başladı. Yeni uygulamaya göre enerji kimlik belgesi olmayan konutların satış ve kiralaması yapılamayacak.

Ancak Tapu Müdürlüğü yaşanacak mağduriyetleri engellemek amacıyla Enerji kimlik belgesi ibrazını yılsonuna kadar uzatıldı. Enerji kimlik belgesi olmayan binaların satışında tapuya şehr konuluyor.

OTOPARK YÖNETMELİĞİ MARTTA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yılsonunda yürürlüğe girmesi planlanan ve her daireye bir otopark yönetmeliği zorunluluğu getiren otopark yönetmeliğinin süresi 31 mart 2020'ye uzatıldı. Otopark yönetmeliği nisan ayı itibariyle yürürlüğe girecek.

ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA ASGARİ TUTAR

Zorunlu deprem tarife ve  talimatı tebliğinde de değişiklikler oldu. Asgari prim tutarları arttı. Deprem risk bölgesi sayısı asgari prim tutarı açısından 5 bölgeden 7 bölgeye çıkarıldı.

Yeni tarife ve talimat tebliğine göre, sigorta bedeline, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre belirlenecek asgari prim tutarları; her halükarda risk grubuna göre birinci gruptan yedinci gruba sırasıyla 110 liradan 120 liraya, 80 liradan 100 liraya, 60 liradan 75 liraya, 50 liradan 60 liraya ve 40 liradan 50 liraya yükseltildi. Tebliğe eklenen iki yeni deprem risk bölgesi için öngörülen asgari prim tutarı ise 40 lira ve 35 lira olarak belirlendi.

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı, yapı tarzı ayırımı yapılmaksızın 215 bin liradan 240 bin liraya çıkarıldı. Önceki tarife ve talimat tebliğinde "çelik, betonarme, karkas yapılar", "yığma, kagir yapılar" ve "diğer yapılar" şeklinde üç ayrı kategoride yer alan yapı tarzı, yeni tarife ve talimat tebliğinde "betonarme" ve "diğer" olarak iki kategoriye düşürüldü.

Sigorta bedeline esas metrekare bedeli de "betonarme" yapılar için 1,020 liradan 1,134 liraya "diğer" yapılar için 355 liradan 782 liraya çıkarıldı. Eklenen geçici maddeye göre, tebliğin yayımı tarihi öncesinde akdedilen ve teminat başlangıç tarihi 1 Ocak 2020 ve sonrası olan sigorta sözleşmeleri, herhangi bir ek prim alınmaksızın yeni tebliğ kapsamındaki teminatlara tabi olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.