2018 ve 2019’da Para Kazanmayalım Ama Zarar Da Etmeyelim

2018 ve 2019’da Para Kazanmayalım Ama Zarar Da Etmeyelim

İMDER başkanı İslam Yıldırım, "2018 ve 2019’da para kazanmayalım ama zarar da etmeyelim dedik. Ancak bu maliyetlerimizi bile zor çıkarıyoruz" ifadesini kullandı.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgiye göre, 2017 yılı Kasım ayında İzmir’de 7 bin 360 olan konut satışı 2018’in aynı döneminde yüzde 35,1 oranında azalarak 4 bin 773 oldu.

İlkses Gazetesi'nden Nurettin Baki'nin haberine göre; TÜİK’in açıkladığı bu verileri değerlendiren İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, konut satışlarındaki düşüşün nedenini faiz oranlarının armasına bağladı.

Yıldırım, “Eskiden konut kredisi kullandırılıp vatandaşlarımıza konut satışları yapardık. Geçen sene 0.70-0.80 konut kredi faiz oranını konuşurken; bu yıl, konut kredi faiz oranları 2.50-2.60’lara çıktı, bu nedenden dolayı vatandaşlar da gidip bankadan kredi kullanıp konut alamıyor. Kısacası konut satışlarının düşmesinin en büyük nedeni kredi faiz oranlarının yükselmesidir. Çeşitli kampanyalar yapılıyor olabilir ama bunların etkisi çok sınırlı kalıyor. Geçtiğimiz aylarda faiz oranı 0.98 diye bir kampanya yapılmıştı, bu bizim için geçerli değildi daha çok iştiraklı firmalar içindi. Ayrıca bu aralar yapılan yeni bir kampanya daha var. Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bankası ve İş Bankası’nın içinde yer aldığı bir kampanya. Bu kampanyada Ziraat Bankası 1.78 ile konut kredisi kullandırıyor. Ancak bu faizin yüzde 0.98’ni vatandaş ödeyecek, geriye kalan yüzde 0.80’ni de müteahhit karşılayacak. Müteahhit zaten zor durumda, 0.80 faiz müteahhitler için çok yüksek bir kredi faiz oranı. Müteahhit zaten satış yapamıyor, bu faizin bir kısmını da karşıladığı zaman hiçbir şey kazanmamış olacak. Üstelik sektörün son 3-4 ayda maliyetlerinde yüzde 35-40 gibi bir artış söz konusu. Açıkçası biz bu maliyetlerden vazgeçtik. ‘2018 ve 2019’da para kazanmayalım ama zarar da etmeyelim’ dedik. Ancak bu maliyetlerimizi bile zor çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.

BANKALAR SEKTÖR ÜZERİNDEN DEVASA PARALAR KAZANDI

Sektörün diğer paydaşlarla bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “10 yıllarca bankalar konut sektörü üzerinden devasa para kazandılar. Dolayısıyla biz daire satmazsak, bankalar bu kredileri kullanmayacak. Devlet, bankalar ve inşaat sektörünün bir araya gelip bu konuya kesinlikle net bir çözüm bulması gerekiyor. Konut sektöründe oluşan stok eritilsin yoksa milyonlarca insanın istihdam edildiği sektörün kayıpları birçok aileyi olumsuz etkileyecek. Nakliyeci, ahşap üreten, mermer ocağında çalışanlar da bu sektörden ekmek yiyor. Bu sektör Türkiye’nin lokomotifi, bu sektörün durmaması gerekiyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.