17 Ağustos’un yıldönümünde İzmir için kritik uyarı!

17 Ağustos’un yıldönümünde İzmir için kritik uyarı!

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, 1999'da hazırlanan İzmir Deprem Master Planı'nın revize edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

A+A-

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 17 yıl geçti.

Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya, İstanbul ve Yalova'da büyük can ve mal kaybı ile yıkıma neden olan depremde resmi verilere göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken on binlerce kişi yaralandı.

Büyük felaketin 17.yıldönümünde Egedesonsöz’e konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan çok önemli açıklamalarda bulundu. Alim Murathan İzmir'e ilişkin de kaygılarını dile getirdi.

Murathan geçmiş dönemde pek çok yerde üstünde önemle durduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura döneminde hazırlanan Deprem Master Planı'nın en kısa sürede revize edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

ÜLKE NÜFUSUNUN YÜZDE 66'SI DEPREM BÖLGESİNDE!

Marmara Depremi'ne ilişkin konuşan Murathan, "Bu depremden sonra 17 yıl geçti. 17 Ağustos'tan sonra 12 Kasım'da Düzce'de de deprem oldu. Bu tür olaylar pek anımsanmak istenmiyor. Ama bunlar toplumsal yaşamımızın bir gerçeğidir. Ülke nüfusunun yüzde 66'sı birinci derece deprem bölgesinde yaşamaktadır" dedi. 

İZMİR DEPREM MASTER PLANI REVİZE EDİLMELİ!

Murathan, "İzmir'de 4 milyonluk bir kent ve dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında gösterilen bir kenttir. 13 tane aktif fay hattı bulunmaktadır. 4 milyon insan doğrudan deprem riski altındadır. Biz Marmara Depremi'nden sonra ne ülke genelinde ne de yaşadığımız kentte önlemlerin alındığını düşünmüyoruz. Çok ciddi kaygılanıyoruz. 99 Depremi'nden sonra iki tane önemli belge yayınlandı Türkiye'de. Biri Ulusal Deprem Statüsü ve Eylem Planı... Orada bir yol haritası çizildi ülkede alınması gereken önlemlere yönelik olarak. Fakat bunların hemen hemen hiçbiri yerine getirilmedi. İzmir'de de 1998-1999 yılında Burhan Özfatura döneminde hazırlanan bir Deprem Master Planı vardı. Aradan bu kadar zaman geçti bu master planı revize edilmedi. Gerek valilik gerek hükümet gerekse büyükşehir belediyesi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiyor. İnsanların güvenli kentlerde yaşaması gerekiyor. Güvenli alanların yerleşime açılması gerekiyor. Güvensiz alanlardaki yerleşim yerlerindeki binaların tespit edilip insanların bilgilendirilmesi gerekiyor. Biz bu konularda çok önemli adımların yaşama geçmediğini düşünüyoruz. Büyükşehir belediyesi adımlar attı fakat çok yeterli görmüyoruz" diye konuştu. 

KORKUNÇ SENARYO!

Söz konusu plana ilişkin bilgi veren Murathan, "İzmir'deki 1999 Master Planı'nda bir senaryo üretiliyor. Fay çalışırsa 11 merkez ilçede 195 bin 376 binanın ağır hasar göreceği saptanıyor. 325 bin bina orta hasar, 283 binanın da hafif hasar göreceği söyleniyor. En az 5 bin 862 vatandaşın en çok da 19 bin 538 vatandaşın hayatını kaybedeceği durumu var. Bu rapor 1999'da... Bugün bu olayın çok farklı olacağını düşünmüyoruz. Ama ne olacağına yönelik bir senaryo ve önlemler paketi yok" dedi.  

'BİZ DEMİŞTİK' KAVRAMINI ETİK BULMUYORUZ

Kent için geliştirilmesi gereken projelerden bahseden Murathan, "İzmir'de birçok proje ve çalışma yapılıyor. Bana kalırsa İzmir'in en öncelikli, ivedi projesi deprem tehlikesi göz önüne alınarak yapı güvenliğine yönelik projelerin geliştirilmesi lazım. Bir de İzmir Deprem Master Planı'nın en kısa sürede revize edilmesi gerekiyor. Gerek valilik, gerek afet birimleri, gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle olsun biz oda olarak gerekli çalışmalarda varız. Biz oda ve meslek olarak 'Biz demiştik' kavramını etik bulmuyoruz. Sorumluların gereken tedbirleri almasını istiyoruz ve bunun da takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.