Yeni Tip İmar Yönetmeliği Tipini Kaybeden Bir Yönetmelik Oldu

Yeni Tip İmar Yönetmeliği Tipini Kaybeden Bir Yönetmelik Oldu

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği "Yapılaşmada Yeni Dönem: Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Ne Getiriyor?" semineri Tepekule kongre merkezinde gerçekleşti. Seminerde konuşan Türkiye Belediyeler Birliği İmar Danışmanı Ayşe Ünal yeni tip

A+A-

Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenen semire İzmir Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkililer, özel sektörde çalışan mimar ve mühendisler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir şubesi yönetim kurulu üyesi Hüseyin Kuzu, “Daha önce yeni imar yönetmeliği ile alakalı küçük çapta b ir bilgilendirme toplantısı yapmıştık. Mimarlar Odası da bir toplantı yapmıştı. Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü ile bir toplantı gerçekleştirdik. Tespit ettiğimiz sorunları-eksikleri il müdürlüğüne ve bakanlığa ilettik. Bu toplantıyı yeni imar yönetmeliğindeki emsal hesaplama, kotlandırma, resen tevhid gibi kafa karıştıran konuları biraz daha açmak için düzenliyoruz. İnşallah faydalı olur” ifadelerini kullandı.

SORUN HAVUZU OLUŞTURULACAK

Seminere katılan kişilere salon girişinde yeni yönetmelikle ilgili sorunları ile ilgili forma doldurulması istendi. Ağırlıklı mimar ve mühendislerin doldurduğu sorun formları daha sonra incelenerek temel sorunlar çevre şehircilik il müdürlüğü ve bakanlığa iletilecek.

TİPİNİ KAYBEDEN BİR YÖNETMELİK

30 yıldır bu mesleğin içerisinde olduğunu ve belediyenin her kademesinde çalıştığını ifade eden Türkiye Belediyeler Birliği İmar Danışmanı, Şehir Plancısı Ayşe Ünal, “Yeni imar yönetmeliği 2013 yılında yayınlandı. O süreden sonra 8-9 kez değişikliğe uğradı. Yeni Tip imar yönetmeliği dediler ama tipini kaybeden bir yönetmelikle karşı karşıya kaldık” dedi.

GÜNCELİ TAKİP ETMENİZ GEREK  

Yönetmeliklerdeki değişiklikleri güncel olarak takip etmek gerektiğini hatırlatan Ünal, Özellikle belediyede çalışan arkadaşlarımız ile proje hazırlayan mimar-mühendis arkadaşlarımız yönetmeliklerdeki değişiklikleri güncel olarak takip etmeleri gerekir. Yeni 30 Eylül itibariyle 33 hüküm değişikliğe uğradı ve yürürlüğe girdi. İçme suyunun korunma alanlarındaki mevcut yapılar, Su yalıtımı yönetmeliği,  korunan alanların tespit ve derecelendirilmesi ile ilgili yönetmelik, maden yönetmeliği son bir ayda yayınlandı. Bu yüzden haftada bir kez resmi gazeteyi inceleyip değişiklikleri güncel olarak takip etmek gerekiyor” dedi.

DEĞİŞTİRİLEBİLİR VE DEĞİŞTİRİLEMEZ HÜKÜMLER

Planlı alanlar imar yönetmeliği işle ekim ayında yeni bir uygulamaya geçtik.  Asıl üstünde durmamız gereken konu değiştirilemez hükümler. Özellikle belediyede çalışan arkadaşlarımız bu değiştirilebilir ve değiştirilemez maddelerini iyi bilmeli.  Belediye meclisinin hangi hususları değiştirebileceği, hangi hususlarda değişiklik yapamayacağı konusunda dikkat etmeli. Örneğin; Madde 1’deki amaç, kapsam, dayanak, Madde 2’deki genel ilkeler, Madde 6’daki Projeler ve yapı izin belgeleri, Madde 7’deki Denetime dair hükümler değiştirilemez. Ancak Madde 3’teki arsalara ilişkin hükümler, Madde 4’teki Yapılaşmaya ilişkin hükümler, Madde 5’teki yapılara ilişkin hükümler idarelerce değiştirilebilir.

RUHSAT VERİRKEN O PARSELİN 100 YILINI İPOTEK ALTINA ALIYORUZ

Ruhsat verilen parselin 50-100 yıl boyunca ipotek altına alındığını belirten Ünal, “Bir ruhsat verirken ruhsat verilen parsele yapılacak olan taşınmazla 50-100 yılı ipotek altına alınıyor. 100 yılı hesaplayarak Bu yüzden ruhsat verecek olan belediyedeki arkadaşlarımız sadece o parsele bakmamalı. Yan parsellere, sokağa da bakmalı. Yapılaşmasını 50-100 yıl sonrasına göre hesaplamalı. Buna göre çekme mesafesini hesaplamalı, buna göre açık veya kapalı çıkma vermeli” dedi.

Ayşe Ünal seminerin ilerleyen kısımlarında yeni yönetmelik maddeleri ile ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulundu. 

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.