Yeni İmar Yönetmeliği Rekor Getirdi!

Yeni İmar Yönetmeliği Rekor Getirdi!

Temmuz Ayında resmi gazetede yayınlandıktan 1 Ekimde yürürlüğe giren Yeni İmar Yönetmeliği yapı ruhsatında rekor kırdırdı. Eski yönetmeliğin avantajlarından yararlanmak isteyen müteahhitler projelerini onaylatmak için yarışa girerken yapı ruhsatı verilen

A+A-

Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde dün açıklanan yapı izin istatistiklerini değerlendirdi. İşte, Alaattin Aktaş'ın yazısı..

İmar yönetmeliğinde yapılan değişikliğin 1 Ekim’de yürürlüğe girecek olması müteahhitleri harekete geçirdi ve yapı ruhsatı alınan daire sayısı yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 500 bin adetle rekor kırdı.

1 Ekim’den itibaren yeni döneme geçilecek ve inşaatlara bazı yasakların getirilecek olması, bu yeni dönem öncesinde yoğun bir ruhsat başvurusu yaşanması sonucunu doğurdu. Yılın ilk dokuz aylık döneminde 1 milyon 106 bin daire için yapı ruhsatı alındı. Bir başka ifadeyle yılın üçüncü çeyreğinde yapı ruhsatı alınan daire sayısı 486 bin olarak gerçekleşti. 

Üçüncü çeyrekteki bu artışla birlikte ilk dokuz ayda ulaşılan 1 milyon 106 binlik daire sayısı, geçen yılın aynı dönemindeki 705 bine göre yüzde 57’lik bir artış anlamına geliyor. Geçen yılki 705 bin ise bir önceki yılın aynı dönemindeki 644 bine göre yalnızca yüzde 9 artış göstermişti.

Yeni düzenleme ne getiriyor?

İmar mevzuatında 1 Ekim’de yürürlüğe giren yeni düzenlemenin getirdiği en temel değişikliklerden biri artık stüdyo tipi daire yapılamayacak olması. Her bağımsız konutta, en az bir oturma odası ve bir yatak odası bulunması zorunlu hale getirildi.

Ayrıca en küçük konut alanı da 28.5 metrekare olacak. Yönetmelik hükümlerine göre, oturma odasının en az 12 metrekare, yatak odasının en az 9 metrekare, mutfak ya da yemek pişirme yerinin en az 3.3 metrekare olması zorunlu kılındı.

İşte bu ve benzeri bir dizi zorunluluktan kurtulmak isteyen müteahhitlerin hücum etmesiyle de üçüncü çeyrekte 500 bine yakın daire için ruhsat alındı.

Bugün ruhsat, yarın kullanım izni!

TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre yılın ilk dokuz ayında tamamlanarak kullanım izni verilen daire sayısı ise 568 bin oldu. Yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısında geçen yılın 509 binlik sayısına göre yüzde 12 artış var.

Geçen yıl ise, 2015’in aynı dönemindeki 523 bine göre yüzde 3’e yakın gerileme olmuştu.

Yapı kullanma izin belgelerinin sayısı bu yıl geçen yıla göre makul bir artış gösterdi. Ama artış hızı önümüzdeki yıl çok artacak.

Bu yıl ilk dokuz ayda, özellikle de üçüncü çeyrekte ruhsat verilen daireler ortalama bir-bir buçuk yıl içinde tamamlanacak. O zaman da bu dairelere yapı kullanma izni verilecek. İşte o döneme gelindiğinde öyle bir izin patlaması yaşanacak ki, konut arzı belki de tavan yapacak.

Şimdi bile sorun varken...

Mevcut durumda bile konut talebi arzı karşılamaktan uzak kalıyor. Konut satışı için verilen reklam ve ilanların yoğunluğu da bunu göstermiyor mu zaten.

Bu yıl rekor kıran ruhsata konu daireler tamamlandığında, yani bir-bir buçuk yıl sonra konut piyasası çok daha büyük bir darboğaza girecek.

Bunu görmek için kahin olmaya gerek yok. İşte sayılar ortada!

Türkiye’nin bu darboğaza karşı bir B planı, başka bir yol haritası var mı, ne yazık ki yok.

Muz kabuğunu görüp “Yine düşeceğim” diye hayıfl anarak yürümeye devam eden Temel gibi biz de göz göre göre duvara doğru yol alıyoruz...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum