Yabancılar Bir Ev İçin 177 Bin Dolar Ödüyor

Yabancılar Bir Ev İçin 177 Bin Dolar Ödüyor

Yabancılar 2017 yılında 2,1 milyar dolar değerinde 11 bin 816 ev aldı. Yabancı yatırımcılar 1 ev için 177 bin dolar ödedi. Nef icra kurulu başkanı Erden Timur bu rakamın vatandaşlık hakkı düzenlemesi ile 250 bine çıkacağını söyledi.

A+A-

Türkiye’de geçen sene yabancılara satılan konut satış adedi 22 bin seviyesindeydi. Bu satıştan Türkiye 4,6 milyar dolar gelir elde edilmişti. Bu, bir yabancının Türkiye’den ev almak için 2017’de ortalama 206 bin dolar ödediği anlamına geliyor. Yabancıların bu sene ilk yarıda Türkiye’den aldıkları konut adedi 11.816 adet iken, ödedikleri tutar ise 2,1 milyar dolara ulaştı. Bu ortalama bir yabancının bir ev için ödediği tutarın da 177 bin dolar olduğu anlamına geliyor. 250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık teşviği ile türkiye’den ev alan yabancıların vatandaşlık için tutarı artıracağını da söyleyebiliriz. Daha doğrusu Türkiye’den herkes 250 bin dolar ve üstü ev almayı planlayacağı için gelir düzeyi daha yüksek kesimin Türkiye’den ev alması teşvik edilmiş olacak.

Mütekabiliyet çıktığından beri yabancıya 118 bin konut satışı gerçekleşmiş. Avantajlar arttıkça bu satışların yükseleceğini belirtmiştik. Nitekim Ağustos ayında yabancılara yapılan konut satışlarında % 126’lık bir oranda artış gerçekleşirken yıl bazında % 38 oranında bir artışa ulaştık.

Yabancı turist 8 gece kalıyor ortalama kişi başı 630 dolar bırakıp gidiyor. Oysaki konut sattığımız yabancı burada en az 1 ay yaşıyor, gıda, eğitim, sağlık, perakende vb. her alanda harcama yaparak ekonomiye katkı sağlıyor. Hükümetin bugünkü yeni kararı ile 250 bin dolar tutarındaki konut yatırımıyla sağlanan vatandaşlık hakkı, hem yabancıların ev için ödeyeceği tutarda artış olacağını hem de 200’ün üzerinde alt sektörü canlandıracaktır. Bu kararlar sektöre yeni ve rahatlatıcı soluk da katacaktır. Ki bir de tablonun ihracat ayağı var, şöyle ki; geçen sene yaklaşık 5 milyar dolar tutarında konut yabancıya satılmıştı. Bu rakamın yarattığı net döviz girdisi etkisi 20 milyar dolar. Yeni teşvik ile artık 15 milyar dolarlık evin yabancıya satılabileceğini söyleyebiliyoruz. 70 milyar dolarlık ihracatın yarattığı net döviz girdisi etkisi ise çok çok önemli bir rakam.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.