Topkapı Hasbahçe İmara Açılacak mı?

Topkapı Hasbahçe İmara Açılacak mı?

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir basında yer alan Topkapı sarayı Hasbahçesi'nin imara açılacağı iddialarını reddetti. Fatih Hasbahçe'nin imara açılmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

A+A-

Hürriyet Gazetesi'nden Ömer Erbil bugün "Topkapı Sarayı'nın Hasbahçe'si 'denetimli inşaat'a açılıyor" başlıklı haber yayınladı. Bu habere Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'den açıklama geldi. 

İncili Köşk'ün temeli üzerinde, gazetecilere açıklamalarda bulunan Fatih Belediye Başkanı Demir bugün çıkan habere yanıt olarak "Burada asla inşaat yapılması söz konusu değil. Burada koruma amaçlı imar planlarına aykırı bir taş bile koyamazsınız. Biz bunun arkasındayız." dedi.

Başkan Demir yapılan haberi sertçe eleştirerek; "İlgili haber maksadını fazlasıyla aştı" dedi. Demir, Anıtlar Kurulu'na önerdikleri yerin, banliyö hattıyla surların arasında bulunan dar alanı kapsadığını söyledi. İşte Demir'in açıklaması;

"Bu alan, gördüğünüz gibi de aynı zamanda metruk bir alan, sahipsiz bir alan. Bizim açımızdan dünyanın en güzel bir yeri ama güvenlik açısından, şehrin ve insanların güvenliği açısından da sıkıntılı bir alan burası. Sarai Sierra'nın da öldürüldüğü bir yer burası. Bir defa arkadaşlar; bizim önerimizde burası asla ve asla inşaata açılmayacak. İnşaata açılacak gibi herhangi bir algının oluşmasını gerektirekcek bir şey yok. Burada asla inşaat yapılması söz konusu değil. Burada Koruma Amaçlı İmar planlarına aykırı bir taş bile koyamazsınız. Biz bunun arkasındayız. Hedeflediğimiz nedir, bu öneriyle? Hedeflediğimiz, sözünü ettiğim bu alanda ecdat yadigarı tarihi eserlerimiz var. Birinci derece SİT arkeolojik alanlarda eserleri ihya etmeniz mümkün değil. Ancak kazı yaparsınız ve kazıda bulduklarınızı sergileme imkanı elde edersiniz ama burada şu anda üzerinde durduğumuz İncili Köşk ve Sarayburnu'na doğru devam ettiğimizde de Şevkiye Köşkü, Balıkçılar Kasrı ve Topkapı'ya ismini veren Topkapı Batarya Binası bulunmaktadır. Bunların hepsi Osmanlı eserleri, ecdat yadigarı tarihi eserlerdir. Bu öneriyi yapmaktaki temel amacımız, bu vesileyle bu tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu mümkün olacak ve bu kullanım açısından, güvenlik açısından sıkıntılı olan alanlar da turizme kazandırılacak."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.