Sarıyer Ermeni MEzarlığı İmara Açılacak Mı?

Sarıyer Ermeni MEzarlığı İmara Açılacak Mı?

Sarıyer'de bulunan ve mülkiyeti Surp Hripsimyans Ermeni Kilisesi Vakfı'na ait olan Ermeni Mezarlığı'nın imara açılması talebi İstanbul Büyükşehir Belediye meclisi tarafından oy birliğiyle reddedildi.

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önceki gün başlayan haziran ayı toplantılarında bir ilk yaşandı. Daha önce komisyonlara havale edilmiş dosyalardan 53 tanesinin raporu hazırlanarak Meclis gündemine getirildi.

Raporlar, hem gruplar adına hem de üyeler adına bir itiraz gelmeden, komisyonlardan geldiği şekliyle meclis tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Bütün raporların itirazsız oybirliğiyle kabul edilmiş olması, meclis toplantısını takip eden gazeteciler arasında da konu oldu ve “İBB Meclisi’nde tarihi bir olay yaşandı” değerlendirmesi gerçekleştirildi. 

İBB Meclisi’nin oybirliğiyle kabul ettiği raporlardan biri, Sarıyer Çayırbaşı’nda bulunan, yaklaşık 5 bin metrekarelik mezarlık alanının imara açılmak istenmesiyle ilgiliydi. Arazinin sahibi konumundaki Surp Hripsimyans Ermeni Kilisesi Vakfı, geçen yıl ağustos ayında İBB’ye başvuruda bulunarak, planlara mezarlık alanı olarak işlenmiş olan arazinin ticaret ve konut alanına alınmasını istedi.

İBB, söz konusu Ermeni Vakfı’nın talebiyle ilgili olarak İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan görüş sormuştu. Kurulun 5 Ekim 2017 tarihli kararında şu ifadeler yer almıştı: “İstanbul İli Sarıyer İlçesi Çayırbaşı Mahallesi 538 ada 8-9 parsellerde yer alan mezarlığın korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, koruma grubunun II. grup olarak belirlenmesine, söz konusu mezarlığın giriş kapısı ve bahçe duvarları ile birlikte bütününe yönelik olarak hazırlanacak rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin kurulumuza iletilmesine karar verildi.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.