Proje Tadilatlarında İmar Yönetmeliği Sorunu Çözülüyor

Proje Tadilatlarında İmar Yönetmeliği Sorunu Çözülüyor

Planlı Alanlar Tip imar yönetmeliğinde yer alan proje tadilatlarının yeni imar yönetmeliğine göre uygulanması maddesi değişiyor. Meclisin konuyla ilgili ara kararı Yargıtay kararından dolayı uygulanmadığı için yönetmelikte değişikliğe gidilecek.

A+A-

1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin sektörü en çok zorlayan maddesi eski imar yönetmeliğine göre hazırlanan proje tadilatlarının yeni imar yönetmeliğine göre uygulanması olmuştu.

Proje tadilatlarını yeni imar yönetmeliğine göre hazırladığında inşaat alanı değiştiği, daire sayısı azaldığı ve projenin baştan sona değişmesi gerektiği için inşaatçıları zor durumda bırakıyor. Bu konu sektör temsilcileri tarafından birçok platformda dile getirildi. Belediyelerin imar birimleri de her ne kadar eski imar yönetmeliğinin uygulaması gerektiğini düşünse de yönetmelik gereği yeni imar yönetmeliğini uygulamak zorunda kalıyor.

MECLİSİN SON GÜNÜ ARA KARAR ÇIKTI

Sektördeki bu sorunun, Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum’a iletilmesinin ardından meclis tatile girmeden bir gün önce arar bir karar çıkarılarak proje tadilatlarının hangi imar yönetmeliğine göre çıkarılmışsa, tadilatlarda da o imar yönetmeliğinin esas alınması gerektiği belirtildi.

BELEDİYELER ARA KARARI UYGULAMIYOR: GEREKÇE İSE…

Meclisten ara karar çıkmasına rağmen birçok belediye bu konuyla ilgili bir Yargıtay kararı olduğunu ve Yargıtay kararının ara karardan önce geldiğini gerekçe göstererek proje tadilatlarını yeni tip imar yönetmeliğine göre yapıyor. Birçok müteahhit bu karardan dolayı projesinde tadilat yapamıyor.

YÖNETMELİK DEĞİŞECEK

Bu konuyla ilgili bir açıkmala yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bir yatırımcı çalışmaya başlamış yarı yolda imar değişiyor. Bu birçok kesimin ortak sorunu. Biz bu konuda da önemli bir adım atacağız" diyerek imar yönetmeliğinde değişiklik yapılacağının sinyalini verdi.

Elde ettiğimiz bilgilere göre sektör temsilcilerinin bu konuyu bakan Murat Kurum ile görüştüğü, bakanın ise meclis açıldıktan sonra imar yönetmeliğinde değişikliğe gidileceği öğrenildi.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.