Pendik Batı Mahallesi'nde 2. Kez Riskli Alan Kararı!

Pendik Batı Mahallesi'nde 2. Kez Riskli Alan Kararı!

PENDİK Batı Mahallesi’nin Sabri Taşkın Caddesi’nin batısında kalan 54 hektarlık alan 13 Ağustos 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan ilan edilmişti. Pendik Batı Mahallesi'nde 2. defa riskli alan kararı Danıştay'a taşındı.

A+A-

Danıştay 14. Dairesi , Pendik Batı Mahallesi’nin Sabri Taşkın Caddesi’nin batısında kalan, 10.000 kişinin yaşadığı, 465 yapını bulunduğu 54 hektar büyüklüğündeki alanın İmar Planı değişikliği için yürütmeyi durdurma kararında yeni bir gelişme yaşandı. 

Pendik Batı Mahallesi’nin Sabri Taşkın Caddesi’nin batısında kalan, 10.000 kişinin yaşadığı,  465 yapını bulunduğu 54 hektar büyüklüğündeki alan; 13/08/2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile 6306 sayılı ‘’Afet Riski altındaki Alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ‘’ kapsamında ''Afet Riskli Alan'' ilan edilmiş ve  karar 06.09.2013 tarihli resmi gazete ile yayınlanarak yürürlüğe girmişti. 

Danıştay mahkemelerine açılan yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle Batı Mahallesi Dayanışma Derneği ve ve Ondört hak sahibinin açtığı duruşmalı davalar  ile  Danıştay 14. Dairesi, 14 Ekim 2015'te Bakanlar Kurulu Kararının Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolunun kapalı olduğunu duyurarak yürütmesinin durdurulmasına, 6 Nisan 2016 da Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere iptaline karar vermişti.

'TEKNİK RAPOR, KANITLAYICI NİTELİKTE DEĞİL'

Danıştay 14. Daire, oybirliği ile aldığı kararda, riskli alan kararına dayanak oluşturan Pendik Belediyesi'nin hazırladığı teknik raporu 'kanıtlayıcı' bulmamıştı.

Raporda bahsi geçen '465 adet yapının yüzde 87'sinin deprem statüsüne uygun yapılmadığı' tespitinin 'herhangi bir teknik inceleme yapılmadan' alındığı belirtildi. . Danıştay, kararda Anayasa'nın 'Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması', 'Mülkiyet hakkı' ve İnsan Hakları Sözleşmesinin 'Mülkiyetin Korunması' maddelerine de atıfta bulunmuştu.

Pendik Batı Mahallesi'nde 2. defa riskli alan kararı ise ‘’6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2 nci ve ek 1 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 12/12/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır’’ ve 31 Aralık 2016 Tarihli ve 29935 Sayılı Resmî Gazete - 2. Mükerrer de  yayınlanmıştır.’’

Pendik Batı Mahallesi Riskli Alan Haritası:

BATI MAHALLESİ'NDE NE OLMUŞTU?

Pendik Batı Mahallesi'nin Sabri Taşkın Caddesi'nin batısında kalan 54 hektarlık alan 13 Ağustos 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Riskli alan' ilan edildi. 465 yapının yer aldığı ve yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı alanla ilgili 'riskli alan' kararını yargıya taşıyan Pendik Batı Mahallesi Dayanışma Derneği yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı. Danıştay 14. Daire, 14 Ekim 2015'te Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Öte yandan mahkeme, üst mahkeme olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolunun kapalı olduğunu duyurdu. Pendik Batı Mahallesi'nde son olarak,  31 Aralık 2016 Tarihli ve 29935 Sayılı Resmî Gazete'de 2. kez riskli alan kararı yayınlandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.