Pana Yapı Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesini Durdurdu

Pana Yapı Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesini Durdurdu

Pana Yapı 2011 yılında başladığı Fikirtepe'deki 2 kentsel dönüşüm projesini bıraktığını açıkladı. Firma finans sıkıntısından dolayı projeyi durdurduğunu açıklarken evlerinin teslim edilmesini bekleyen bine yakın ev sahibi mağdur oldu.

A+A-

İstanbul’da kentsel dönüşüm deyince ilk akla gelen bölge Fikirtepe’de dönüşümde ciddi sorunlar yaşanıyor. 2010 yılının sonlarında başlayan dönüşüm çalışmalarında yıllarca imzaların tamamlanması beklenirken, şimdi de firmaların işi tamamlayamadığı için çekilmesi pay sahiplerinde şok etkisi yarattı. Son olarak 22 numaralı adada Pana Yapı, Brooklyn Dream projesini bitiremeyeceğini pay sahiplerine iletti. Projedeki hak sahipleri dün toplanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne giderek dilekçe verdiler. Pay sahiplerinin temsilcilerinden Engin Akgüzel, firmanın kendilerine maddi sıkıntında olduğu ve finansman bulamadığı için projeye devam edemeyeceğini belirttiğini söyledi. Projede ilk imzanın 2011 yılında atıldığını belirten Akgüzel, imzaların 2015 Aralık ayında tamamlandığını söyledi.

‘2016’DAN BU YANA KİRALAR ÖDENMİYOR’

Gazete Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre Akgüzel, o tarihten bugüne yalnızca hafriyat çalışmaları bittiğini ve fore kazıkların çakıldığını dile getirdi. Pay sahiplerinin Haziran 2015’te evlerinden çıktıklarını aktaran Akgüzel, “1 yıllık kiramızı peşin ödediler. Ancak, Haziran 2016’dan beri kiralarımız ödenmiyor. 700 konutluk bir proje olacaktı. Yaklaşık 400 mağdur bulunuyor. Ayrıca 180 adet daire de satılmış” dedi. Pay sahiplerinin tazminat ya da kira istemediğini belirten Engin Akgüzel, firmadan sadece pay sahiplerinin üzerine aldıkları tapuları hacizden temizletip geri vermesini istediklerini dile getirdi.

61 adada 1.3 milyon m2 alan dönüşüyor.

‘İLLER BANKASI PROJELERİ DEVRALSIN’

Ancak Fikirtepe’de tek sorunlu proje Pana Yapı’nınki değil. Fikirtepe Sosyal Yardımlaşma Derneği (FİDEM) Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Oruç’un verdiği bilgilere göre 6 adada büyük kriz var. 7, 22, 27, 33, 35 ve 54 numaradaki adalarda proje geliştiren firmalar projelerini tamamlayamayacağını belirtip, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne projelerinin İller Bankası’na devredilmesi için dilekçeyle başvurdu. Oruç, söz konusu adalarda yaklaşık 2 bin 900 hanenin olduğunu söyledi. Bu rakama bir de TMSF tarafından el konulan Dumankaya’nın 30 ve 36 numaralı adalardaki projelerini de dahil edince 600 hane daha ekleniyor. İmzaların tamamlanmadığı adalarda proje başlayamıyor. Bu adaları da katınca Fikirtepe’de mağdur kişi sayısı 5 bin kişiyi geçiyor.

İŞTE FİKİRTEPE’DEKİ DÖNÜŞÜMDE SON DURUM

İMZALAR TAMAMLANMADI YA DA BİRDEN ÇOK ŞİRKET VAR 

İMZALAR YÜZDE 90’I GEÇTİ. ANCAK YIKIM BAŞLAMADI.

İMZALAR TOPLANDI. İNŞAAT İÇİN YIKIM GERÇEKLEŞTİ.

8 ADADA İMZA EKSİK

Haritada, yeşil renkle gösterilen adalarda anlaşma sağlandı ve yıkımlar başladı. Maviyle gösterilen alanlarda ise 3’te 2 çoğunluk sağlanmasına rağmen yıkım bir türlü başlamadı. Kırmızı renkli 8 adada ise imzalar tamamlanmadı ya da vatandaşlar birden fazla firmayla anlaştığı için ruhsat verilmiyor. Ancak Bakanlık, sürecin hızlanması için iki firma olan yerlerde firmalara ayrı ayrı ruhsat verip dönüşümü başlatacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.