Müteahhitlerde İnşaatlar Yarım Kalacak Endişesi

Müteahhitlerde İnşaatlar Yarım Kalacak Endişesi

Dövizin artması başta demir olmak üzere inşaat maliyetlerinin artması ve satışların yavaşlaması müteahhitleri endişelendiriyor. Antalya Müteahhitler Derneği başkanı Deniz Karataş, "İnşaatların yarım kalacağı bir döneme girilmesi kaçınılmaz" dedi.

A+A-

Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, yılın son 5 ayında dövizdeki, dalgalanma nedeniyle TL'nin değer kaybetmesi nedeniyle ham madde ve yatırım ölçeklerinin büyük oranda etkilendiğini kaydetti. Demirin ton fiyatının 3 bin TL'ye ulaştığına değinen Deniz Karataş, "Demir Üreticisi açısından bir sorun teşkil etmeyen bu artışa, inşaat sektörü olarak tepkiliyiz. İnşaatların yarım kalacağı bir döneme girilmesi kaçınılmaz" dedi.

DEMİR FİYATI YÜZDE 75 ARTTI

Türkiye'de son 5 ayda kur baskısı nedeniyle demir, çelik fiyatlarının yükseldiğini belirten Deniz Karataş, demir fiyatının geçen yıldan bu yana yüzde 75 arttığını söyledi. Geçen yıl ton fiyatı bin 830 lira olan demirin şu an 2 bin 950 TL'ye kadar yükseldiği vurgulayan Deniz Karataş, "Döviz kurundaki hızlı yükseliş demir fiyatlarını etkiledi. Bunun da konut ve inşaat maliyetlerine yansıması kaçınılmaz olacaktı. Döviz arttığında aniden demire zam yapılmakta ancak düştüğünde ise fiyatta indirim yapılmıyor. Bu hem stok konut satışına hem de yeni yapılacak inşaatlara yansımakta. Çünkü; müteahhit sattığı daireyi yerine koyamamaktadır" dedi.

BETON VE ÇİMENTOYA ZAM

Başkan Karataş, demir-çelik sektöründe fiyatların gün aşırı belirlenmesinin yanında, betona yüzde 15, çimentoya iki ay önce yüzde 10 zam geldiğini belirtere, Ramazan ayından sonra betonun zamlı satılacağını ifade etti.

ARTIŞ MALİYETE YANSIYACAK

Demir üreticilerinin yurt dışına satışa yöneldiğini ve bunun da fiyatları artırdığına dikkati çeken Karataş, şunları kaydetti:
"Dolar kurundaki artış bahane edilerek demirin tonunu 3 bin TL'ye getirildi. Demir ve çimento inşaat için en önemli hammadde. Faiz sarmalı altında, mücadele veren yüklenici, şimdi de artan demir fiyatları ile boğuşmak zorunda kalacak. Beton fiyatları da buna paralel olarak artacak. Tüm bu artışlar, maliyetlere bir şekilde yansıyacaktır."
Maliyet artışının müteahhitleri sıkıntıya sokacağını öngördüklerini de ifade eden Karataş, "Buna iç piyasada bir takım önlemler alınması şart. En önemli adım KDV muafiyetidir. Nitekim bu iyileştirme tapu harçlarında yapıldı. İnşaatçıların alacakları vergi iadelerinden de düşülebilir. Ülkemiz inşaat sektöründe gözle görülür bir şekilde, daralma yaşanmakta. Sektörümüzde ki daralma ve maliyet artışı bizleri zora sokacaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.