Müteahhitler Hafriyatta İndirim Bekliyor

Müteahhitler Hafriyatta İndirim Bekliyor

Ankara’da geçen haftaki ‘hafriyat geliri’ tartışmasının ardından müteahhitler de hafriyat ücretinde indirim istedi. İMKON başkanı Tahir Tellioğlu harfiyat meselesinden dolayı sektöre yıllarca zulmedildiğini gördü.

A+A-

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ile eski Başkan Melih Gökçek arasındaki ‘hafriyat geliri’ tartışmasının ardından döktükleri hafriyat karşılığında belediyeye ödeme yapan müteahhitlerden de dikkat çeken bir talep geldi. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu Başkan Mustafa Tuna’nın kendilerine hafriyat ücretinin düşürülmesi için söz verdiğini belirterek indirim talep etti. Tuna’nın ‘hafriyat gelirleri aylık 30 binden 15 milyon TL’ye çıktı’ açıklamasını hatırlatan Tellioğlu, “Bunu kat kat kurtardığını kendisi şimdi beyan etti. Onun için bu fiyatın kesinlikle düşürülmesini talep ediyoruz” dedi. Eski dönemde metreküp yeni dönemde ton hesabıyla ödeme yapmalarının da maliyeti artırdığını vurgulayan Tellioğlu özetle şunları söyledi:

SEKTÖRE ZULÜM EDİLDİ

Belediyelerin ve kamu kuruluşlarının bizim üzerimizde çok olan maliyetleri düşürmelerini talep ediyoruz. Bunlardan biri de hafriyat meselesi. Kaç yıldır sektöre adeta bu manada zulüm edildi. Sektör tam olarak kaynağını bilmediği yerlere para ödemek zorunda kaldı. Bunu öderken Büyükşehir Belediyesi’nin siyasi irade kararıyla bunu ödedi. Bunlar tüzel kişilik. Bir belediye başkanlığı değişikliği oldu. Mustafa Tuna’ya bunu arz ettik. Ama bize daha maliyetli bir uygulama modeli geldi.

TONAJ DAHA MALİYETLİ

Metreküp olarak ödüyorduk sonra tonaja döndü. Bize çok yüksek olmasa da daha maliyetli oldu. Biz daha alt seviyelerde olmasını bekliyorduk. Tartıyla değil hacimle yapılsa daha iyi olur. ‘Yöntem olarak eski metreküp yöntemi olsun ama fiyatını bir düşürsünler’ diyoruz. Son günlerde basına da yansıyan tartışmalardan anladığımız bizim ödediğimizin belediyeye hizmet maliyeti onda bir bile değil. Kendisi ‘30 bin liraydı şimdi 15 milyon kazanıyoruz’ diyor. Biz bu hizmetin belediye maliyetinin yüzde 5 olduğunu düşünüyoruz. Sonuçta hafriyatı çıkaran müteahhit, araca yükleyen müteahhit, döküm sahasına gönderen müteahhit bir dağdan aşağı döken müteahhit. Bunun bir maliyeti yok.

REVİZYON TALEP EDİYORUZ

Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bizim genel kurulumuza teşriflerinde sözü vardı. Mustafa Bey ‘şimdilik bir karar aldık. Bunun uygulamasını bir görelim bizi kurtarıyorsa düşürürüz’ demişti. Bunu kat kat kurtardığını kendisi şimdi beyan etti. Onun için bu fiyatın kesinlikle düşürülmesini talep ediyoruz. Bunu, hem şu anda sektörün geçtiği zor sürece destek hem de geçmişte mağdur edilen kesim olarak talep ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne geçmişten gelen bir küskünlüğümüz var. Dolayısıyla burada bizimle helalleşilmesi lazım. Böyle devam ederse ‘Dün evet çok kazıklanıyordunuz. Bugün biz sizi kazıklamaya devam edelim’ diye anlarız. Dişe dokunur bir fiyat revizyonu talep ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.