Ali Yılmaz

Ali Yılmaz

Müteahhitin Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmelerindeki Kaskosu!

A+A-

Sayın okuyucular; bundan böyle, bu köşemizde,  ticari yaşantınızda, sizin için önemli pratik bilgiler vermeye çalışacağız. Bu bilgileri verirken, hukukun sıkıcı dilinden ziyade, sizin hızlıca anlayacağınız dili kullanmaya çalışacağız.

Birçok müteahhit firma; yüklenici sıfatıyla inşaat faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu inşaat faaliyetlerinin dayanağı çoğunlukla arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleridir.

Kanun gereği noter tasdikli olması gereken bu sözleşmelerin çoğu noterde hazırlanmakta olup uzman bir avukat tarafından çalışılmaksızın imza altına alınmakta ya da daha önce başka bir arsa için hazırlanan sözleşme, rahatlıkla sonra ki arsa sözleşmeleri içinde kullanılmaktadır.

Peki; yaptığınız inşaatların kaskosunun bu sözleşmeler olduğunu ve sadece sözleşmelerin imzalanmasının pek çok sorunu gidermediğini biliyor musunuz?

Örneğin bu sözleşmelerin mutlak surette tapu kaydına ŞERH ettirilmesi gerektiğini, bunun için sözleşmede tek taraflı şerh ettirme yetkisinin alınması gerektiğini biliyor muyuz?

İnşaat yapılacak arsanın tapu kaydına, arsa sahibi ile imzaladığınız arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerini şerh ettirmez iseniz ne olur?

Gerek yapı ruhsatı aldıktan gerekse inşaata başladıktan sonra taşınmazın tapu kaydına kat irtifakı tesis eder ve ileride inşaat yapıldığında uhdenize geçecek bağımsız bölümleri de arsa sahibi adına tapuda tescil edersiniz.

1-      Arsa sahibi; aslen ileride uhdenize geçecek ancak kat irtifakı tesis aşamasında kendi üzerinde bulunan bağımsız bölümleri 3. bir şahsa satar ise bu bağımsız bölümleri 3. Şahıstan geri talep edemezsiniz.

2-      Arsa sahibinin borçlarından dolayı, aslen ileride uhdenize geçecek ancak kat irtifakı tesis aşamasında arsa sahibi üzerinde bulunan bağımsız bölümler üzerine haciz konur ise haciz alacaklısından bu hacizlerin kaldırılmasını talep edemezsiniz.

3-      Arsa sahibi; aslen ileride uhdenize geçecek ancak kat irtifakı tesis aşamasında kendi üzerinde bulunan bağımsız bölümler üzerine ipotek tesis eder ise ipotek alacaklısından bu ipotekleri kaldırmasını talep edemezsiniz.

 

İşte bu kötü durumların başınıza gelmemesi için sözleşmenin imzalanmasından sonra yapılacak ilk iş SÖZLEŞMENİN TAPU KAYDINA ŞERH ETTİRİLMESİDİR. Şerhin tapu kaydına tesis edilmesinden sonra yukarıda 3 madde olarak sıraladığımız hiçbir husustan mağdur olarak ayrılmazsınız.

Zaten arsa sahibine çok daire kalıyor neden böyle bir şey olsun? diyen arkadaşlara sadece şunu söylüyorum. Ya arsa sahibi kendisine ait olan tüm daireleri satmış ve sadece sizin daireleriniz kalmışsa?

Kötü rüya görmeyin. Sadece sözleşmenizi tapuya şerh ettirin. Sonra inşaatınızı gönül rahatlığı ile yapmaya koyulun. Unutmayın araçlara yaptırdığınız kaskonuzun inşaatlarda ki karşılığı arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin tapuya şerh ettirilmesidir.

Bir daha ki yazımız; arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde dikkat edilecek hususlar…..

Kalın sağlıcakla,

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum