Hasanpaşa Gazhanesi Yerine Ne Yapılacak

Hasanpaşa Gazhanesi Yerine Ne Yapılacak

1993 yılından beri atıl bir şekilde bekletilen tarihi Hasanpaşa Gazhanesi yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından enerji müzesi ve kültür merkezi yapılacak.

A+A-

Hasanpaşa Gazhanesi, Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi oluyor. 1892 yılında hizmete giren ve 50 yıl Fransızlar tarafından işletildikten sonra 1931’de millileştirilerek 1945’te İETT’ye devredilen Hasanpaşa Gazhanesi, 1993 yılında kapatılmıştı.

1993 yılından bu yana kapalı olarak kalan tarihi gazhane, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş’ın talimatıyla Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi halime dönüştürülüyor.

Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi kapsamında, bilgi tüneli, enerji sistemleri müzesi, açık pazar yeri, sergi salonu, 300 kişilik çok amaçlı gösteri salonu, 40 kişilik 3d sinema ve fuaye alanı, 300 araç kapasiteli otopark yeri, 3 adet cep sineması, cafe, restoran, atölye, çocuk bilgilendirme evi, kütüphane yer alıyor.

Hasanpaşa Gazhanesi’nin 1993 yılından sonra kullanılmaz hale geldiği ve çevreyi rahatsız eden bir takım olumsuzlukların burada yaşandığını hatırlatan  İBB Başkanı Kadir Topbaş burada yapılan restorasyon çalışmalarının bazı çevrelerce yanlış değerlendirildiğini söyledi. Topbaş, “Burada yapılan iş doğru bir iştir. Yani biz burayı yaparken çok değişik söylemlerle karşılaştık. Farklı kullanacağımız zannedildi. Ama biz dedik ki bu bölgenin bir kültürel değeri olarak ortaya çıksın ve bu hassasiyeti gösterdik. Bilindiği gibi 1891’de kurulmuş bir sistem ve 1945 yılında da bizim belediyemize ait olan İETT’ye geçmiş. Belediyemizin malı haline gelmiş, 1993’te de kapatılmış. Daha sonra bütün çevre halkının rahatsız olduğu, bir takım olumsuzlukların yaşandığı mezbelelik pislik haline gelmiş bir bölge maalesef. Bunun üzerine biz bu konuyla ilgili bir çalışmaya girdik ve takriben 87 milyon TL’lik bir ihale yatırım buraya öngördük. Ciddi bir yatırım, doğru bir iş. Çünkü burada yaşayan Kadıköy halkı başta olmak üzere ve İstanbullulara önemli bir kültür dokusu, adası oluşturuyoruz. Burada enerji laboratuvarı müzesi diyebileceğimiz, insanoğlunun yeryüzündeki enerjiyi başlangıcından günümüze kadar kullanımındaki geçirdiği evrimleri yansıtacağız. Bununla ilgili çalışmaları yürütmekteyiz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.