Valilikten Monoray Projesine Onay!

Valilikten Monoray Projesine Onay!

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yeni Fuar alanına yapmayı planladığı 2.2 kilometre uzunluğundaki monoray projesi için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir’ kararı verdi. Alınan karar ile sıra monorayın ihalesine geldi.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve Gaziemir ile Fuar İzmir’i birbirine bağlayacak olan monoray projesi ile ilgili tespit edilen eksikliklerin giderilmesinin ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde ÇED süreci başlatmıştı. Dosyayı inceleyen İzmir Valiliği, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Bu kararın ardından sıra ihale sürecine geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından monoray için hazırlanan proje tanıtım dosyası, İzmir Valiliği’nin yaptığı incelemenin ardından yeniden revize edildi. Dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasının ardından dosya valiliğe sunuldu ve İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 13 Şubat’ta ÇED süreci başlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir an önce ihalesine çıkmak ve inşasını gerçekleştirmek istediği proje için İzmir Valiliği, jet hızıyla ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Alınan bu karar ile Büyükşehir’in en kısa sürede ihaleye çıkması bekleniyor.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

İki istasyonu ve 3 vagonlu 3 tren seti ile hizmetin verileceği monoray, İZBAN’ın ESBAŞ istasyonundan başlayacak ve Akçay Caddesi’ni keserek Çevreyolu-Gaziemir Kavşağı-Çevreyolu’na paralel seyrederek Fuar İzmir’e ulaşacak. 2.2 kilometrelik monoray sistemi, gidiş-dönüş çift hat olacak. Dünyanın gelişmiş kentlerinde örnekleri görülen monoray, Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulmuş olacak.

2020’DE HİZMETTE

Projenin inşaat çalışmaları etap etap sürdürülecek. Bu yıl başlanacak olan çalışmaların 2020 yılında tamamlanması hedefleniyor.

MONORAY NEDİR?

Kent içi ulaşım türlerinden biri olan monorayda vagonlar, mono yani tek bir ray üzerinde veya altında asılı şekilde hareket ederler. Toplu taşımacılıkta kullanılan ray sistemi, bir kolon üstüne oturtulan kirişler ve bu kirişlerin üzerinde bulunan raylar ile gidiş ve geliş aynı anda gerçekleştirilebilir. Bu sayede sefer sıklığı yolcu yoğunluğu dikkate alınarak işletilebilmekte ve sistemin verimliliği yolculuk talebine bağlı olarak arttırılabilmektedir.  

Kaynak: Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.