Konut Desteğinde Yeni Model Geliyor

Konut Desteğinde Yeni Model Geliyor

Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek konut hesabı uygulamasında yeni bir sisteme geçeceklerini duyurdu. Alman modelinin uygulanacağı yeni sistemde faiz desteği sağlanacak.

A+A-

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,  konut almak için tasarruf yapmak isteyenlere verilen devlet katkısını da içeren konut hesabında yeni bin model için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Almanya modeli yolda Konut hesabı uygulaması 2015 yılında başladı. Bu sistemle vatandaşlar en az 3 yıl birikim yapıyor 3 yılın sonunda ev alırken birikimlerinin yüzde 20'sini de devlet katkı veriyordu.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, sistemin istenilen vermediğini söyledi ve yeni dönem için Almanya modeli üzerinde durduklarını belirtti. Yeni model dolaylı faiz desteğine dayanacak. Şimşek, ilk birikim döneminde düşük mevduat faizine razı olanın daha sonra düşük faizden konut kredisi kullanmasına yönelik bir sistem üzerinde durduklarını söyledi. 

Faiz desteği geliyor

Şimşek, şu ana kadar konut hesabında arzulanan sonuçları alamadıklarını belirterek hesapta 73 milyon lira biriktiğini söyledi. Şimşek, şimdi sistemin nasıl iyileştirileceği, ilk konutu alan vatandaşlara nasıl yardımcı olunabileceği üzerinde çalışma yaptıklarını ifade etti.

Şimşek, "Belli bir süre düzenli olarak vatandaşın tasarruf yapması ondan sonra devletin bu tasarrufa katkıda bulunması esas oluyor. Bu birikimlere bazı ülkeler daha düşük stopaj uyguluyor, mortgage sistemiyle ilişkilendiriliyor. Almanya’da bu model çok başarılı, onu baz alıyoruz" dedi.  

Şimşek, birkaç parametreyi değiştirerek konut hesabını etkin hale getireceklerini söyledi. Yeni sistemle ilgili fikirlerini anlatan Şimşek şunları söyledi;   "Bazı ülkeler diyor ki; piyasa faiz oranının yüzde 50’sini verelim yani 100 lira için en az 5 yıl piyasada mevduat faiz oranının yüzde 50’si ile nemalandırılsın. Bunun kabul edilmesi halinde de ev kredisini alırken mortgage faiz oranı belli bir oran uygulansın. Biz faiz konusunda adım atıyoruz. Birikim yaparken düşük faize razı olacak, krediyi alırken de daha düşük faizden alacak. Böyle bir öneri üzerinde çalışıyoruz. Şu anda verilen yüzde 20’lik devlet katkısı da gözden geçirilecek. Birikim yapılırken alınan stopajın daha düşük olması, tapu harcının daha avantajlı hale gelmesi için Maliye Bakanı ile konuşacağız."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.