İzmirli İnşaat Firmaları Konsorsiyum Kurup Yurt Dışı İhalelerine Teklif Versin

İzmirli İnşaat Firmaları Konsorsiyum Kurup Yurt Dışı İhalelerine Teklif Versin

Dünyanın en büyük müteahhitleri listesinde 46 Türk firma olmasına rağmen İzmir’den hiçbir firmanın bu listede yer almadığını hatırlatan Özgener, ” İzmirli inşaat firmaları konsorsiyum kurup yurt dışı ihalelerine teklif versin” dedi.

A+A-

İzmir Ticaret Odası 67. İnşaat Yapım ve Onarım Meslek Komitesi toplantılarının ikincisini İZTO meclis toplantı salonunda gerçekleştirdi. Müteahhitler İzmir’deki gecekondulaşma, arsa üretilememesi, yeni imar yönetmeliği, otopark yönetmeliği, yüksek faiz oranları konularındaki şikayetlerini dile getirdi.

İNŞAAT MASASI NASIL İŞLEYECEK

İnşaat komitesi meclis üyesi ve Müteahhitler Federasyonu başkanı Necip Nasır İzmir Ticaret Odası bünyesinde kurulan İnşaat Masası’nın işleyişini şu sözlerle anlattı, “İzmir Ticaret Odası’nda birlikte neler yapabiliriz onları konuşmak için buradayız. Ticaret Odası’nda bizim talebimizle bir masa oluşturuldu. Meslektaşlarımız, sadece 67. Grup değil inşaat sektörünün bütün bileşenleri, 68.69.70 ve 71. Komiteler bütün sorunlarını inşaat@izto.org.tr adresine iletecekler. İlgili departmandaki arkadaşlarımız bu sorunları alacak. Odamızın kadro anlamında, tecrübe anlamında, bilgi birikimi anlamında çok güçlü bir altyapısı var. O gelen sorunu hukuki, teknik bütün detayları ilgili birimler araştıracak. Müteahhitlik, mühendislik, mimarlık komitelerine gönderecekler. Komiteler kendileri ile ilgili bölümü inceledikten sonra müşterek komiteye gelecek. Bu konunun çözümü için gerekli kuruma müracaat edilecek. Eğer hukuki ve teknik çözümü mümkün değilse kişiye dönülüp gerekçeleriyle açıklanacak. Eğer yerel yönetimde veya bakanlıkta çözümü mümkünse o zaman devreye İzmir Ticaret Odası girecek ve konunun çözümü ile ilgili çaba gösterecek.”

necip-nasir-003.jpg

 OTOPARK YÖNETMELİĞİ DOSYASI BAKANLIĞA GİDİYOR

Necip Nasır, Mimarlık ve mühendislik komiteleriyle beraber hazırladıkları otopark yönetmeliği ile ilgili sorunların tespiti ve bu çözüm önerilerinin yer aldığı dosya İzmir Ticaret Odası tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göndereceklerini söyledi.

ziya-daglier-002.jpg

İZMİR’İN KENDİ İMAR YÖNETMELİĞİNE İHTİYACI VAR

İnşaat komitesi meclis üyesi ve İzmir Müteahhitler Federasyonu başkanı Ziya Dağlıer ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ne zaman İzmir’in imar yönetmeliği yapıp bakanlığa gönderecek biz bunu bekliyoruz. İzmir’in kendi özelinde bir imar yönetmeliğine ihtiyacı var. Erzurum’da balkon ihtiyacı yok ama İzmir'de balkon ihtiyacı var. O yüzden bütün şehirlerde aynı imar yönetmeliği uygulanamaz. Her şehir kendi imar yönetmeliği yapması gerekiyor diye düşünüyorum.”

FARK YİYECEK DEDİLER, FARK ATTIK

Seçim sürecinde desteklerinden dolayı katılan müteahhitlere teşekkür eden İzmir Ticaret Odası başkanı Mahmut Özgener, “Başkan olmamda çok emeğiniz var. Eğer inşaat komitesinden çıkamasaydım başkan da seçilemezdim.  Seçimden önce çok dedikodular çıktı. Siz bunların hiçbirine kanmadınız. Otomobilde de, inşaatta da fark yiyecek dediler. 2 komitede de fark attık. Biz bu odada söz değil iş üreteceğiz. İstihdam yaratacağız ve sizin sorunlarınızı mercek altına alarak çözmeye çalışacağız” dedi.

izmir-ticaret-odasi.jpg

İNŞAAT SEKTÖRÜ PİLOT SEKTÖR OLACAK

Ticaret Odasındaki en büyük sektörün İnşaat sektörü olduğuna değinen Özgener sözlerini şekilde sürdürdü, “Sizin sektörünüz çok büyük. 67, 68, 69, 70 ve 71. Komiteyi de sayarsak 10 bine yakın üyesi olan bir sektörsünüz. Amacımız bu odada sorunlarınızın daha hızlı çözülmesi. Bu yüzden inşaat sektörü danışma masası kuracağız. Nasıl işlediğine, faydalı olup olmadığına bakacağız. Eğer istediğimiz faydayı alırsak diğer sektörlerde de açacağız. Bir bakıma inşaat sektörü pilot sektör olacak. Necip Nasır ve ekibinin deneyiminden de faydalanacağız. İsmail Kahraman arkadaşımız yönetim kurulumuzda. O da sektörün sorunlarını birebir takip ediyor. Sizlerin sorunlarını birebir takip ediyor.”

KONSORSİYUM KURUP YURTDIŞI İHALELERİNE TEKLİF VERİN

İzmir’in dünya müteahhitlik pastasından neredeyse hiç pay alamadığını belirten Özgener şirketlerin konsorsiyum kurup yurt dışındaki inşaat ihalelerine teklif vermesini tavsiye etti. İzmirli firmaların bunun için yeterli donanıma sahip olduğunu belirten Özgener “İnşaat sektörü 50’yi aşkın sektörü etkiliyor ve 2 milyon kişinin ekmek kapısı. Türk Müteahhitlik firmaları dünyanın en büyük müteahhitlik firmaları arasında. 2010 yılından beri 313 milyar değerinde proje üretti. Dünyanın en büyük 250 müteahhit firması arasında 46 firma Türk. Bu firmaların hepsi İstanbul ve Ankara’dan. İzmir’de bu listeye giren bir tek firma yok. İzmir’in aldığı pay yok denecek kadar az. Bu durumu değiştirmek bizim vazifemiz. İzmir’li firmalarımızın yeterli donanımı var. Sadece birlik içerisinde olmamız lazım. Yurtdışı ihalelerinde İzmirli firmaların konsorsiyum halinde katılması ve dünya müteahhitlik pastasından pay alması lazım. Eğer bu konsorsiyumları kurabilirsek birçok müteahhitlik devinin önüne geçebiliriz. İnşaat sektörünün önünün açılması için gecekonduların yıkılarak yeni arsaların üretilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümü sadece konut dönüşümü olarak görmemek lazım. Ticaret ve imalat alanlarının da dönüşmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Özgener yeni imar yönetmeliği, otopark yönetmeliği, yangın yönetmeliği vb. konularda müteahhitlerin birçok sorunu olduğunu ve bu sorunları azami bir şekilde çözmek için elinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.