"İzmir'in Beklemeye Tahammülü Yok"

"İzmir'in Beklemeye Tahammülü Yok"

İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret eden Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum geçmişi kurcalamadığını yüzde 65 riskli yapı stoğu olan İzmir'in beklemeye tahammülü olmadığını söyledi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir genelinde imar barışına 275 bin başvuru olduğunu açıkladı. Kurum, "İzmir'deki yapılara baktığınızda yaklaşık 2,5 milyon yapı stoğu var. Bunun yüzde 65'i riskli" diyerek İzmir adına çözümleri takip ettiğinin söyledi. "Geçmişi iredelemiyorum" diyen Kurum, "İzmir'in beklemeye tahammülü yok" ifadesini kullandı. 

İzmir'de temaslarda bulunan Kurum,  Vali Erol Ayyıldız'ı makamında ziyaret etti.  Kurum'a, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül ve çok sayıda partili eşlik etti. Bakan Murat Kurum, Valilik binasında anı defterini imzaladı.

İstanbul ve Diyarbakır'ın ardından üçüncü şehir ziyaretini İzmir'e yaptığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte yeni bir sisteme geçildiğini belirterek, bu sitemde kurumların daha hızlı hareket etmesinin büyük önem taşıdığını anlattı. Kararların hızlı alınması açısından illerin bakanlıktan taleplerine çözüm üretmek durumunda olduklarını belirten Bakan Kurum, İzmir'in sorunlarını görüşmek için kente geldiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerinden 100 günlük eylem planı istediğini ifade eden Bakan Kurum, "Bakanlığımız imar barışı düzenlemesini getirdi. Bugüne kadar bununla ilgili tüm Türkiye'de 3 milyon 258 bin başvuru oldu. İzmir'de ise 275 bin başvuru var. Yaklaşık 1 milyar lira hazineye kaynak sağlandı. İzmir'deki yapılara baktığınızda yaklaşık 2,5 milyon yapı stoğu var. Bunun yüzde 65'i riskli. Başvuru sayısının yüksek olmasının en önemli sebebi de bu" dedi.

Riskli yapı stoğu ile alakalı hızlı kararlar alıp uygulamaya geçmek istediklerini ifade eden Murat Kurum, il genelinde çeşitli görüşmeler yapacaklarını aktardı. Altyapı ve ulaşımla ilgili yapılması gerekenleri inceleyeceklerini söyleyen Kurum, katı atık depolama tesisi ve çevre problemleriyle ilgili İzmir'de sorun olduğunu öne sürdü. İzmir ziyareti kapsamında Çeşme'de mavi bayraklı tesisler ile ilgili bir ekibin kontrol yapacağını anlatan Kurum, başka bir ekibin ise kentsel dönüşüm için sahada olacağını kaydetti.

İzmir'e millet bahçesi

İmar barışı ile ilgili denetimler yapıldığını belirten Bakan Murat Kurum, şöyle konuştu:

"İmar barışı yeni kaçak yapı yapma kanunu değildir. Biz kaçak yapı yapılmasını kesinlikle istemiyoruz. 2017'den sonra yapılan yapılar için tüm belediye başkanlarından hassasiyet göstermelerini talep ediyoruz. Tabiat varlıkları alanlarında, özel çevre koruma alanlarında, yeni yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. AKP iktidarı olarak millet bahçesi için birçok ilde projelere başladık. İnşallah İzmir için de bu proje için çalışacağız."

Büyükşehir belediyesine geçti

Valilik ziyaretinin ardından CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir ile ilgili sorunları masaya yatırdı. Başkan Aziz Kocaoğlu, Bakan Murat Kurum'a yeni görevinde başarılar dileyerek kentin gelişmesinde ve problemlerin çözümünde büyük katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti. Kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda İzmir'de başarılı olduklarını dile getiren Kocaoğlu, sorunlarla ilgili olarak şunları söyledi:

"Orman arazileriyle ilgili imar barışında ciddi sıkıntılar var. Katı atık problemimiz var. Bu problem, yer bulamamaktan kaynaklanıyor. Dosyamız bakanlığımızda, her şey bitmiş, yerimiz var. İki avukat dava açtı, bilirkişi geldi, yargı süreci devam ediyor. ÇED raporumuz alındı, ama 2 yıldır bekliyoruz. Ekonomik olarak da proje olarak da hazırız, hemen ihaleye çıkabiliriz."

'İzmir'in beklemeye tahammülü yok'

Bakan Murat Kurum ise yeni birimlerle birlikte imar, şehircilik ve alt yapı anlamında bakanlık olarak etkin bir hüviyete kavuştuklarını dile getirdi. Ekiplerin sahada, yerinde inceleyerek karar aldığını söyleyen Bakan Kurum, "İzmir'de 2 milyon 500 bin yapı var. Yüzde 65'i riskli gözüküyor. Hızlı bir kentsel dönüşüm sürecine girmeliyiz. Altyapı, ulaşım problemleri için çözümler getireceğiz. Katı atık ile ilgili 2 yıldır dava süreci var. Gerekçeler neyse, ortadan kaldırıp hızlı ilerlemek gerekiyor. İzmir'in beklemeye tahammülü yok. İzmir'de büyük bir millet bahçesi için yer tespit edeceğiz" dedi.

Daha sonra söz alan AK Parti İl Başkanı Aydın Şengül de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile seçimlerden önce kentin sorunlarını ve talepleri içeren dosya alışverişinde bulunduklarını hatırlatarak, "Belediyelerle ilgili sorunlarımıza başkanımız yanıt vermişti. Ama seçim süreci nedeniyle bir sekteye uğradı. Yeni hükümet sistemi kurulduktan sonra 'iktidar partisi, büyükşehir belediyesi, muhalefet partisi olduğu için projeleri engelliyor' algısı olmuştu. Geçmişi irdelemiyorum. İzmir adına yapılabilecek ne varsa, bakanlar ve milletvekillerimizle beraber belediye başkanımızı ziyaret ediyor, sorunların çözümünü takip ediyoruz. Bu üslubu bundan sonra da sürdürelim" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.