İzmir Opera Binasında Yer Teslimi Yapıldı

İzmir Opera Binasında Yer Teslimi Yapıldı

İzmir Opera binası yapım ihalesini 439 milyon TL teklifle kazanan Çağdan Müh. Müt.San.ve Tic.A.Ş. & Waagner-Biro Austria Stage Systems AG ortaklığına yer teslimi yapıldı.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Mavişehir’de yapılacak Dünya’nın sayılı sanat yapılarından birisi olan “Opera Binası” yola çıktı. Hukuki sorunlar ve Kamu İhale Kurumu’nun kararları nedeniyle ihalesi ikinci kez yapılan opera binasının yapım işini 429 milyon TL’ye Çağdan Müh. Müt.San.ve Tic.A.Ş. ile Avusturyalı Waagner-Biro Austria Stage Systems AG Konsorsiyumu almıştı.

Büyükşehir’in “Ulusal Mimarlık Yarışması” düzenleyerek mimari projesini çizdiği opera binasını yapacak Waagner-Biro’nun merkezi Viyana'da bulunuyor. Tam 163 yıllık bir inşaat firması olan şirketin Dünya’da sahne teknolojisi, çelik-cam teknolojisi, köprüler ve özel makineler gibi alanlarda eserleri bulunuyor. Şirketin Sydney, Venedik, Viyana, Berlin, Kopenhag, Moskova, Buenos Aires, Rio, Seul, Şangay gibi kentlerde yaptığı eserler dikkat çekiyor.

YER TESLİMİ YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi, ihalenin ardından yüklenici firmaya yer teslimini yaparken inşaatın da startını vermiş oldu. Kısa süre sonra temeli atılacak olan opera binasının yapılacağı alanda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ilgili daire bürokratları inceleme yaptı. Yüklenici firma yetkilileriyle görüşen ekip, temel atma çalışmalarının zamanını koordine etti.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da projeyle ilgili çalışmaları yakından takip ettiği belirtildi. Proje, kentte bir süre siyasi olarak da tartışmalara neden olmuştu.

PROJEDE NELER VAR?

Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait Karşıyaka'daki arazide yapılacak opera binası, Cumhuriyet tarihinde "opera sanatına özel olarak inşa edilen ilk tesis olacak. Ulusal mimari yarışması yöntemi ile elde edilen proje kapsamında, 1435 kullanıcı kapasiteli ana salon ve sahnesi, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi ile prova salonları, opera bölümü ve bale bölümü bulunuyor. 73 bin 800 metrekarelik inşaat alanına sahip olan tesiste 350 seyirci kapasiteli avlu - açık performans alanı, atölyeler ve depolar, ana hizmet birimleri, idare bölümü, genel tesisler, teknik merkez ve 525 araçlık otopark yer alıyor.

Kaynak: Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.