İstanbul'da 1 Milyon Nüfuslu İlçe Kuruluyor

İstanbul'da 1 Milyon Nüfuslu İlçe Kuruluyor

İstanbul'un 2 yakasına 2 yeni bölge kurulacak. Avrupa yakasına kurulacak ilçenin nüfusu 1 milyon olacak. İlk etapta Esenler, Güngören, Bağcılar, Eyüp ve Sultangazi yeni şehir ilçeye taşınacak.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlı Mehmet Özhaseki, İstanbul için çok önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul'da depreme dayanıklı iki büyük ilçe için çalıştıklarını söyleyen Bakan Özhaseki, İstanbul'da kentsel dönüşümü bu planladıkları 2 dev ilçe üzerinden yürütmeyi planladıklarını ifade etti.

Bakan Özhaseki, İstanbul'da askeri alanlardaki ağaç eksikliğinden bahsederken, Avrupa Yakası'nda böyle bir alan tespit ettiğini ve bu alan kabul edilirse, yeni bir şehrin kurulacağını ve en az 10 ilçenin kentsel dönüşümünün o alanda yapılabileceğini söyledi.

1 milyon nüfus olacak

İstanbul için özel birim kurduklarını söyleyen Mehmet Özhaseki, İstanbul Avrupa Yakası'nda planlanan yeni ilçenin içine 10-12 ilçe alacak büyüklükte olduğunu belirtti. Kurulacak yeni şehir Avrupa Yakası'nda yer alacak. 1 milyon nüfusu olacak yeni şehir mahalle dokusunda olacak. Bu alan öncelikle depreme karşı yıkılabilecek alanlarda oturanlar taşınacak. Sosyal donatı alanları olarak kullanılması gereken ama işgalli olan yerdekiler ikinci halkada taşınacak. Üçüncü olarak ise sağlık ocağı var.

Bağcılar taşınacak

Bakan Özhaseki yeni şehir planıyla ilgili sene sonuna kadar çalışacak. "Kendi ekibimle çalışıyorum. Sonra Bakanlar Kurulu’na anlatmalıyım, Cumhurbaşkanımıza anlatmalıyım. Sonra vatandaşa anlatmalıyız." diyen Özhaseki, bu projenin Esenler, Güngören, Bağcılar, Eyüp ve Sultangazi’nin olduğu çevreyi çok yakından ilgilendirdiğini söyledi.

İlk etapta taşınacak ilçeler

1-) Esenler

2-) Güngören

3-) Bağcılar

4-) Eyüp

5-) Sultangazi

5 yıl içinde yepyeni bir şehir çıkaracaklarını belirten Özhaseki, planlanan yeni ilçelerin mimari yapısına da çok önem verdiklerini söyledi. Kurulacak dev şehir için 10-15 mimar çalışıyor. En fazla 6 kata kadar izin verilecek olan yeni şehir ile deprem korkusu bitecek.

Deprem maliyeti 100 milyar dolar

Türkiye'nin yüzde 66'sı deprem riski altında ve bu rakamın yüzde 71'i birinci fe ikinci derece deprem bölgesinde. Bakan Özhaseki deprem riskinin en çok İstanbul'da olduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm yasasında revizyona gideceklerini belirte Özhaseki, "Senede 500 bin konut yenileyeceğiz. Bunun 200-300 bini İstanbul geri kalanı Anadolu’da olacak. Böylece bina stokunun yüzde 40’ını yenileyeceğiz. Kişi kendisi binasını güçlendirmek veya değiştirmek istiyorsa, belediyeye harç-ruhsat filan hiçbir şey vermeyecek. Belediye bu işe girdiğinde ise, can suyu olan parayı sıfır faizle vereceğiz. Yaptıkça para vermeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Kaynağı biz sağlayacağız

Bakan Özhaseki bu iş için İller Bankası'nın da devreye gireceğini belirtti. İller Bankası artık belediyelerin üst yapılarına para vermeyecek. Özhaseki, İller Bankası'nın satışa çıkarılan sosyal tesislerinden 2 milyar TL gelir beklediklerini ifade etti. 

Yeni büyükşehirler gelebilir

Özhaseki, büyükşehirlerle ilgili çalışmalarının olduğunu söyledi. Büyükşehir olmak için 750 bin şarkının değişebileceğini ifade eden Özhaseki, "Burada bir tartışma var. Önümüzdeki günlerde meclise gelecek" dedi.

İmara bakanlık denetimi geliyor

İmar denetimi için yeni bir çalışma yapılıyor. Belediyelerde imar denetimi için bakanlığa genel yetki verilecek. "İmar yasaları genel olarak çıkacak. Biz de denetleyeceğiz. Büyükşehirlerden başlayarak merkez ilçeler ve taşraya yayılan bir denetim sistemi kuracağız. Senede bir kez en azından müfettişlerimiz gidecek. " diyen Özhaseki, 1 yıl içinde bu çalışmanın hayata geçeceğini belirtti. 

Deprem terörden daha tehlikeli

Mehmet Özhaseki, Fikirtepe'de yaşanan sıkıntıları anlatırken; "Fikirtepe’de 500 kişi anlaşmış. Bir tanesi yüzde bir hissesini İngiltere’ye satıyor, Macaristan’da olan yeğenine satış gösteriyor, işi tıkıyor. Canına okuyor. Ne kadar şeytanlık varsa orada denendiği için... Bunları kısaltacak düzenlemeler geliyor. Meclis gündeminde yer bulursak, benim isteğim orada. Orada olmazsa da kaybedecek vakit yok. Bence terörden daha tehlikeli bir deprem riski var" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.