İstanbul İmar Yönetmeliği Yeniden Değişti

İstanbul İmar Yönetmeliği Yeniden Değişti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan İstanbul imar yönetmeliği ikinciz kez değiştirildi. Yapılan değişiklikle Çevre ve Şehircilik bakanlığı parsel ayırma, birleştirme ve parsel sınırı düzenlemesi ile ilgili kısıtlamalardan muaf tutuldu

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yılbaşında çıkardığı İmar Yönetmeliği ikinci kez değişti. Dört aylık bir çalışma sonucu hazırlanan 76 maddelik İstanbul İmar Yönetmeliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 12 Ocak 2018 tarihinde kabul edildi. İstanbul İmar Yönetmeliği 1 Şubat 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunuldu. Bakanlık yönetmelikteki ilk düzenlemeyi Mart ayında yaptı. 

Bakanlığın talebi doğrultusunda tamamen gömülü durumdaki bodrum katların merpen boşluğu bırakılarak dükkan olarak kullanılmasını sağlayan madde iptal edilmişti.

KAMU ALANLARI YÖNETMELİĞE TABİ DEĞİL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yönetmelikteki ikinci değişiklik talebi de İBB Meclisi'ne iletildi. İBB Meclisi'nde oya sunulması beklenen değişiklik ile bakanlık kendine özel düzenleme yaptı. Yönetmeliğe “Bakanlıkça kamu alanlarında veya kamu hizmet ve tesislerinin gerçekleştirilmesi amacıyla yapılacak veya uygun görülecek ifraz (ayırma), tevhit (birleştirme) ve parsel sınırı düzeltme işlemleri bu yönetmelikteki ifraz ve tevhit şartlarına tabi değildir” maddesi eklendi.

ASANSÖR ŞARTINA DÜZENLEME

Bakanlığın talebi doğrultusunda asansörler ile ilgili düzenleme de yapıldı. Kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olan binalarda ise asansör tesisi zorunluğundan “tek bağımsız bölümlü konutlar” hariç tutuldu.

OKUL BAHÇELERİ

İmar Müdürlüğü ise yönetmeliğe okul bahçeleri ile ilgili bir madde ekledi. Buna göre kamuya ait eğitim yapılarının bahçelerinin daha elverişli kullanılması amacıyla yapılan mimari çözümlerde en düşük yol kotunun altında düşülmemesi şartıyla bahçe tesviyesine (düzleme) ilişkin hususlar avan proje ile tespit edilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.