İş Sağlığı ve Güvenliğinde Erken Uyarı Sistemi Geliyor

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Erken Uyarı Sistemi Geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, meslek hastalıklarının hızlı teşhisi için erken uyarı sistemine geçmeye hazırlanıyor.

A+A-

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç “Meslek hastalıklarında riskli olan işyeri, sektör ve bölgeleri ortaya çıkaracağız ve böylece önlem alabileceğiz. Bunu bir çeşit erken uyarı sistemi gibi düşünmek gerekiyor” dedi.


İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün meslek hastalıklarının erken teşhisi için Türkiye’nin dört bir yanından gelen hekimlerin katılımıyla düzenlediği eğitim programı 18 Haziran’da başladı. Akciğerde toz birikmesi sonucu ortaya çıkan doku reaksiyonu anlamına gelen Pnömokonyoz olgularının erken dönemde tespit edilmesini sağlamak amacıyla yapılan ‘Pnömokonyoz Radyografileri Uluslararası Sınıflandırma Okuyucu Eğitimi’nin 21’incisi, 22 Haziran’da tamamlanacak. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı’nda (İSGÜM) düzenlenen eğitimin açılışında yaptığı konuşmada, ana hedeflerinin meslek hastalıklarını önlemek olduğunu ve buna yönelik kapsamlı bir eylem planı hazırladıklarını söyledi.

“MESLEK HASTALIKLARI KONUSUNDA EĞİTİM AÇIĞI VAR”
Koç, meslek hastalıklarının önlenmesinin ve tozla mücadelenin önemli konu başlıklarından olduğunu kaydederek bu eğitim programının ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti. Eğitim programına İzmir, Balıkesir, Çankırı, Ankara ve Bursa gibi çeşitli illerden göğüs hastalıkları, kulak-burun-boğaz ve radyoloji gibi çeşitli branşlardan uzman doktorların katıldığını dile getiren Koç, şu ifadelerde bulundu:

“Meslek hastalıkları konusundaki eğitim açığının çok büyük olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda hocalarımızdan büyük talep geliyor olması bizi sevindiriyor. Eğitim programının daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyoruz. Biz bu sene 8 kere eğitim yapacağız. Fakat bu eğitimleri yeterli görmüyoruz. Yeni bir projemiz var. İstiyoruz ki; özellikle üniversitelerle ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği kuralım ve bu işbirliğinin sonucunda bölgesel eğitimler verelim. Eğitim noktasında geniş bir kitleye ulaşabilirsek, tozla mücadelede ve meslek hastalıklarında daha erken teşhis yapabiliriz. Bu zamana kadar 500’e yakın eğitim alan hocamız var ama yılda 500 tane Pnömokonyoz erken tanısı konmuyor. Bunu irdelememiz gerekiyor.”

 

SEKTÖREL VE BÖLGESEL RİSK HARİTASI ÇIKARTILACAK
Kurdukları İşyeri Bilgi Yönetim Sistemi hakkında bilgi veren Orhan Koç, şöyle devam etti:

“Biz artık işyerlerinden iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi üzerinden farklı veriler alabileceğiz. Bu aldığımız verileri Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı’nın veri tabanıyla entegre edeceğiz ve meslek hastalıkları konusunda analizler yapabileceğiz. Biz burada şunu hedefliyoruz; normalde bütün hastaneler meslek hastalıkları provizyonu alabilir, iş kazası provizyonu alabilir. Fakat birebir aradığımızda görüyoruz ki hastane otomasyonlarında bu modül etkin kullanılamıyor. Hâlbuki herkes kullanabilir. Bu provizyonu kullandığınız zaman, bir teşhis veya tanı koyduysanız, bu sistem üzerinden bize kadar gelebiliyor. Birinci amacımız bu. Her hekim kendisine gelen hastanın durumunu teşhis edecek ve en ufak bir şüphe, ön tanı veya tanı koyduysa, onu not edecek. Bu veri bizim için çok önemli. Biz o bilgiyi, o kişinin bulunduğu iş ortamıyla ilişkilendirmeye çalışacağız. Böylece riskli olan işyeri, sektör ve bölgeler ortaya çıkacak ve biz önlem alabileceğiz. Bunu bir çeşit erken uyarı sistemi gibi düşünmek gerekiyor.”


HASTANIN MESLEKİ GEÇMİŞİ GÖRÜLECEK, DAHA SAĞLIKLI BİR TANI KONULACAK
Bu sistem ile birlikte oluşacak veri tabanını hekimlere de açacaklarını ifade eden Koç, böylece hastanın geçmişte çalıştığı yerleri görebilecek olan doktorun meslek hastalıklarıyla ilgili daha sağlıklı bir değerlendirme yapabileceğini söyledi. Koç “İnşallah kısa süre içerisinde meslek hastalıklarının tanısının konduğu, önlemeyle ilgili çalışmaların yapıldığı günlere gelmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

SERTİFİKALI HEKİM SAYISI 529’A ULAŞACAK 
Koç’un açılışını yaptığı “Pnömokonyoz Radyografileri Uluslararası Sınıflandırma Okuyucu Eğitimi”, Tozla Mücadele Yönetmeliği ve Ulusal Pnömokonyoz Önleme Eylem Planı doğrultusunda yapılıyor. Eğitim, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standart eğitimine uygun formatta gerçekleştiriliyor. Eğitimler sonucunda, Pnömokonyoz Okuyucu Sertifikasına sahip hekim sayısının 529’a yükseltilmesi hedefleniyor. 2018 yılı içerisinde Temmuz, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında olmak üzere toplam 8 Pnömokonyoz Okuyucu Eğitimi düzenlenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.