İnşaatta Sat-Yap Dönemi Bitti

İnşaatta Sat-Yap Dönemi Bitti

İnşaatta bir dönem kapanıyor... Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, İnşaat sektöründe sat-yap döneminin sona erdiğini yap-sat döneminin başladığını söyledi.

A+A-

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, inşaat sektöründe konut arzının azaldığına dikkat çekti. Özyurt, lansman fiyatlarıyla konut satın almanın bir avantajının kalmadığını ve önümüzdeki dönemde bitmiş konutların tercih edileceğini ifade etti. 

Büyük ölçekli projelerin devri kapanıyor

Tamer Özyurt, büyük ölçekli projelerin devrinin kapandığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti; "Sat yap dönemi bitiyor, yap sat dönemi başlıyor. İnşaat sektöründe bir devir kapanıyor yeni bir devir açılıyor. Yeni dönem müteahhit firmaların kendi öz kaynaklarıyla üretim yaptığı bir dönem olacak. Büyük ölçekli projeler de olmayacak"

Maliyet arttı

Özyurt, son 1 yıl içinde yüzde 50 ila yüzde 100 arasında maliyet artışı olduğunu söyledi. Yeni proje üretiminin durduğunu ve mevcut projelerin yürüdüğünü ifade eden Özyurt, şirketlerini ayakta tutabilmek için stoklarını eritme yolunu seçtiklerini  söyledi. Özyurt, stoklar eridiği zaman yeni projelerin yapılacağını vurguladı.

Yerli de yabancı da bitmiş proje istiyor

Özyurt önümüzdeki dönemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özyurt şunları söyledi; "Tamer Özyurt "Yeni proje açacak olanlar beklemede kalmayı teecih ediyor. Döviz yüzde 50 arttı. İnşaat malzemelerinin girişi döviz üzerinden oluyor. Demir yüzde 100, beton yüzde 80 zam gördü. Piyasa daralmasından kaynaklı artışlar henüz konut satış fiyatlarına yansımadı. Ancak stoklargittikçe eriyor,maliyetler stoklar eridikçe fiyata yansıyacak. Mevcut stoklar inşaat şirketlerinin yeni projeye girmemesinden dolayı en fazla bir yılda eriyecektir. Şu anda yeni proje üretimi durmuş vaziyette varolan projeler yürüyor. Konutta 1 milyon adet stok var yıllık talep de 1 milyon civarında.Stoklar eridiğinde yani bir yıl sonra maliyet artışları fiyatlara yansımaya başlayacak. Bu artışın yüzde 100’lere yaklaşacağını tahmin ediyoruz"

Yerli yatırımcının da yabancının da bitmiş konuta rağbet gösterdiğinin altını çizen Özyurt, fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu ve bu fırsat döneminin kaçırılmaması gerektiğinin söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.