Uğur Geyik

Uğur Geyik

İnşaatlarda İş Güvenliği Zorunlu Mu?

A+A-

Bildiğiniz üzere yapı üretim sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Milyonlarca insan doğrudan veya dolaylı olarak bu sektörden faydalanıyor ve geçimlerini sağlıyorlar. Otomasyonun çok az olmasından dolayı inşaat sektöründeki çalışmaların neredeyse tamamı insan gücü ile gerçekleşiyor. Bu sebeple de iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları, inşaat sektörünün olmazsa olmazı durumundadır.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 1.500 insan iş kazalarından dolayı hayatını kaybediyor. Bu kazalarda en büyük pay ise yaklaşık %20 ile maalesef inşaat sektörüne ait. Bu sebeple inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymak ve uygulatmak, sahadaki en önemli faaliyetlerin başında geliyor.

Ülkemizde uzun süredir gündemde olan ancak özellikle Soma Faciası ile farkındalığın daha da artığı iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri, toplumun konuya olan ilgisi arttıkça çok daha fazla gündemde olacaktır.  Gerek Devletin gerek işçi ve işveren örgütlerinin gerekse de STK’ların konuya olan ilgisi her geçen gün artıyor. Bu durum ülkemiz insanının korumasında çok büyük bir fayda sağlayacaktır.

İş kazalarının küçük bir kısmı ölümle sonuçlanıyor ancak çok daha büyük bir kısmı geçici ya da kalıcı yaralanmalara sebebiyet veriyor. Hem ahlaken hem de işletmelerin kaliteli hizmet sunmadaki devamlılığı adına çalışanlarının kaza geçirmemesi, işletmelerle ilgili toplumsal algıyı çok daha üst seviyelere çıkartmaktadır aslında. Çalışanını iş kazasından dolayı geçici olarak dahi olsa çalıştıramayan bir işletme hem manevi olarak sarsılıyor hem de müşterisine sunacağı hizmetten de olabiliyor. Bu sebeple iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri, merkezine insanı alsa da işletmenin ve üretilen ürün ya da hizmetin kalitesini de korumuş oluyor. Ek olarak, iş kazası olan bir işletmede çalışanların motivasyonları azalacak ve yapılan işin verimliliği de ayrıca düşecektir.

İş sağlığı ve güvenliğinin en önemli çıktısı çalışanların hem fiziksel hem de ruhsal açıdan tam bir iyilik hali içerisinde tutmaktır. Buna ilaveten, yapılan işin kalitesini, işletmenin itibarını, çalışanların verimliğini pozitif olarak etkilemekte, orta ve uzun vadede işletmelerin çok daha karlı hale gelmesini sağlamaktadır.

Şimdi başlıktaki soruyu cevaplamak gerekirse; Evet İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri zorunludur. Hem kanunen hem de ahlaken bu faaliyetlerin gerek işçiler gerekse işveren tarafından uygulanması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.