İnşaat Sektörünü Canlandıracak 3 Çalışma!

İnşaat Sektörünü Canlandıracak 3 Çalışma!

MÜSİAD İzmir’in genel kurul toplantısı öncesi düzenlediği ‘2023 vizyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmaları’ konulu bir sunum gerçekleştiren Çevre Şehircilik bakan yardımcısı Mehmet Ceylan İnşaat sektörünü ayağa kaldıracak 3 çalışma hakkında

A+A-

İnşaat sektörünün canlandırılması için hayata geçirilmesi için hayata geçirilecek Gayrimenkul Sertifikası, imar hakkı transferi ve Gayrimenkul Borsası’nın kurulması ile ilgili gelinen son noktayı anlattı.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI PİYASADA UYGULANAMADI, YENİDEN DÜZENLENİYOR

Gayrimenkul sertifikalarının maliyet artırıcı nedenlerden dolayı piyasada uygulanamadığını belirten Mehmet Ceyan teşvik müjdesi verdi. Ceylan konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Gayrimenkul sertifikaları gayrimenkul projelerine finansman sağlaması ve tasarruf sahiplerinin gayrimenkul almadan proje fikrine ortak olmaları anlamına dayanmaktadır. Gayrimenkul sektörü hem ihraç edenler, hem yatırımcılar hem de yabancılar açısından birçok avantaj sağlıyor. Gayrimenkul sertifikasına ilişkin usul esaslar sermaye piyasası kurulu tarafından 2013 yılında 2013 yılında yayınlanan tebliğ ile düzenlenmiş ve kentsel dönüşüm projelerinde kullanılabilmesi açısından 2016 yılında değişiklikler yapılmıştır. Maalesef tüm bu değişikliklere rağmen inşaat sektörü açısından maliyet artırıcı bazı nedenlerden dolayı piyasada uygulaması henüz gerçekleşememiştir. Sistem maliyetinin azaltılması ve birtakım teşvik mekanizmasının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu teşvikler arasında vergi harç indirimi, kredi kullanım kolaylığı, sertifikasyon, banka garantörlüğü gibi teşvikleri saymak mümkün. Tüm bu sorunları gidermek amacıyla bakanlığımız koordinasyonunda sermaye piyasası kurulu, Borsa İstanbul, Hazine müşteşarlığı, TOKİ ve sektör temsilcileriyle çalışmalar yapılmış ve sayın başbakanımızın talimatıyla sermaye piyasası kurulu nezdinde tebliğin yeniden düzenlenmesi tamamlanmak üzeredir. Yeni düzenleme ile sektörün sertifika ihracını kolaylaştırılması ve kentsel dönüşümde yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.”

İMAR HAKKI SERTİFİKASI PİYASADA VEYA BORSADA SATILABİLECEK

İmar hakkı yasasını çıkması için çalışmaların devam ettiğini belirten Ceylan, “İmar hakkı transferi konusunda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Uzunca bir zamandır imar hakkı transferi konuşulmuş ama hala yürürlüğe girmemiştir. Arsa hakkı transferi, herhangi bir arsa sahibinin imar hakkının başka bir alana  taşınması veya menkul değere dönüştürülmesidir. İmar hakkı transferi ile imar planında yeşil alan, sosyal donatı alanları nedenleriyle imar hakkı kısıtlanan malikler imar hakkını bu amaçla planlanan başka yerlerde kullanabilecek. Ayrıca bu haklara ilişkin hazırlanacak sertifikalar piyasada veya borsada satılabilecek. İmar hakkını alan girişimciler de ek imar hakkına sahip olabilecek. Bu konuda yasal düzenlemeler devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

EMLAK BORSASI İMKB’YE ALTERNATİF OLACAK

Emlak Borsası’nın sektöre kazandıracağı avantajlardan bahseden Ceylan, “Emlak borsasının kurulması sayın cumhurbaşkanımız 30. İSEDAK bakanlar toplantısında bahsetmiş ve hükümetimizin 2016-2018 orta vadeli programında yer verilmiştir. Halen gayrimenkul yatırımlarının menkulleştirilmesi Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarıyla sınırlıdır. 1995 yılında ilki kurulan ve bugün sayıları 35’i bulan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının ülkemizdeki gelişimi sınırlıdır. Borsa İstanbul’dan beklenen  gelişme sağlanamamıştır. Hal böyleyken Gayrimenkul sektöründe menkulleştirme imkanları en geniş kapasitede kullanımına imkan verecek Emlak Borsası yenilikçi bir anlayışla sektöre dinamizm getirecek. Emlak Borsası ulusal ve uluslararası yatırımcıların ilgisini çekecektir. Böylece gayrimenkul sektörü ile finans sektörünün işbirliği genişleyecek ve yeni gayrimenkul projelerine finansman imkanı sağlanacaktır. Emlak Borsa’sının bir diğer faydası ise emlak sektöründeki riskleri yayarak yatırımcının riskini azaltmanın yanında İMKB’yi bazı nedenlerle tercih etmeyen  yatırımcılara alternatif bir yatırım imkanı sunacak” dedi.

Bakan yardımcısı Ceylan, İnşaat sektörünün kayıt altına alınması, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması, taşınacak askeri alanların bir kısmının rezerv alanı olarak kullanılması konularında da çalışmaların devam ettiğini anlatı. 

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.