İnşaat Sektörü Yeni Bir Faiz Kampanyası Bekliyor

İnşaat Sektörü Yeni Bir Faiz Kampanyası Bekliyor

0,98 faiz kampanyasıyla haziran ayında konut satışları yüzde 22,4, konut kredisi kullanımı ise yüzde 35,3 arttı. İnşaat sektörü temsilcileri inşaat sektöründeki hareketliliğin devam etmesi için yeni bir kampanya talep ediyor.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) konut satış İstatistikleri Haziran 2018 sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,3 oranında artış göstererek 47 648 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 39,9 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 7 bin 794 konut satışı ve yüzde 16,4 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 84,6 ile Hakkari oldu.

15 Mayıs’ta kamu bankalarının öncülüğünde başlayan ve 30 Haziran’da sona eren konut kredisi faizlerindeki indirim ve özel sektör öncülüğünde yüzde 0,98 faize ek olarak yüzde 20 indirim kampanyası satışlara da yansıdı. Satışlar da bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye genelinde yüzde 22,1 artış gösterdi.

Bankaların konut kredisi kampanyası 30 Haziran’da sona erdi. Ardından faizler hızlı bir yükselişe geçti. Konut kredisi faiz oranları şuanda psikolojik sınır olarak kabul edilen yüzde 1’i ikiye katlayarak yüzde 2’yi aştı.

Vatandaş banka kredisi faizlerinde yeniden bir indirim bekliyor. Milyonlarca kişi faizlerin psikolojik sınırın altına inmesini istiyor. Yeni Maliye Bakanı Berat Albayram geçtiğimiz günlerde faiz indirimi için kamu bankaları ile bir araya gelmişti. Şimdi konut almayı düşünenlerin gözü faiz oranlarındaki indirimde. Faiz oranlarındaki hızlı yükseliş devam edecek mi yoksa beklenen indirim gelecek mi merak konusu… 
 

"FAİZLER YENİDEN BİRİN ALTINA İNMELİ"
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (Ayider) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, sektördeki hareketliliğin sağlanması için konut kredisi faizlerinin yeniden yüzde 1’in altına inmesi gerektiğini söyledi. 
Tavukçuoğlu, “Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22’lik artış sektörümüzün durağan geçirdiği bu dönemler için umut verici. Ancak rakamlara baktığınız zaman ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5 geriden takip ediyoruz ve satışların ağırlıklı olarak diğer satış türlerinde, yani firmaların yaptıkları kampanyalar nezdinde ilerlediğini görebilirsiniz. Geçen yılın aynı dönemine göre ipotekli satışlarda bir artış söz konusu. Bunda devlet bankalarının konut faizlerini yüzde 1’in altına indirmelerinin etkisi büyük. Sektördeki hareketliliği sağlayan firmaların faiz indirimli, uzun vadeli kampanyaları olmuştur. Bu yüzden yeni bakanla birlikte konut faizlerinin yeniden yüzde 1’in altına indirilmesi odak noktamız olup, lüks konuttan vazgeçip ulaşılabilir konut üretmemiz şart. Şu aşamada geçen yılın rakamlarını yakalayacağımızı öngörsek de yeni bir rekora imza atabilmemiz için konut faizi ve arz-talepteki dengesizlik konularının gündeme alınması gerekiyor. Yabancıya konut satışında geçen yılın ilk 6 ayına göre 2 bin 300 daha fazla konut satmışız. Özellikle Antalya yabancıya konut satışında yüklenici ilimiz olmaya başladı. Dövizdeki yükseklik, yabancılara Türkiye’de konut satışını avantajlı hale getiriyor.” dedi.

"VATANDAŞ HAREKETE GEÇTİ BANKALAR DA FAİZİ YÜZDE 1'İN ALTINA İNDİRMELİ!
KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise kampanyanın etkisi ile vatandaşın harekete geçtiğini bankaların da taşın altına elini koyarak faizi yüzde 1’in altına düşürmesi gerektiğini söyledi. Elmas, “Türkiye genelinde Haziran ayında 119 bin 413 adet konut satışı gerçekleşti. Haziran ayı konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre % 22 oranında bir yükseliş gözlendi. Bu artışta, KONUTDER olarak, GYODER ve İNDER ile birlikte 15 Mayıs ile 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz 'Birlikten Güç Doğacak, Türkiye Kazanacak' kampanyası etkili oldu. Konut alıcısı ve yatırımcılar, yüzde 0.98 faiz oranına ek olarak sunduğumuz yüzde 5 peşinat ve yüzde 20 indirim fırsatını iyi değerlendirdi ve özellikle kredili konut satışlarında artış yaşandı. Faizler psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inince ev alma talebini erteleyen vatandaşların ve yatırımcıların harekete geçtiğini bu yaptığımız kampanyayla beraber bir kez daha görmüş olduk. Kamu ve özel bankalar elini taşın altına koyarak konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına muhakkak çekmelidirler” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.