İnşaat Ruhsatı Nasıl Alınır?

İnşaat Ruhsatı Nasıl Alınır?

İnşaat ruhsatı nedir? İnşaat ruhsatı nereden ve nasıl alınır? İnşaat ruhsatı başvurusu için gerekli belgeler neler? İnşaat Ruhsatı sorgulması nasıl yapılır? İnşaat ruhsatı ne kadar sürede çıkar? İşte detaylar...

A+A-

İnşaat ruhsatı sorgulama işleminden önce inşaat ruhsatı nedir, ne işe yarar bu sorulara yanıt verelim. 

İNŞAAT RUHSATI NEDİR? 
İnşaat yapmanız için yasal olarak izin almanız gerekiyor. Kafanıza göre inşaat yapamıyorsunuz. Bu izinlerden en önemlisi ise yapı ruhsatı yani inşaat ruhsatı. İnşaat ruhsatı nedir sorusuna ise şöyle yanıt verebiliriz; bin inşaatın yapımı için verilen izin belgesine inşaat ruhsatı yani yapı belgesi deniliyor. 

İnşaat ruhsatı yeni başlayacak olan tüm inşaatlar için zorunlu olan bir belgedir. Ruhsat olmadan inşaat yapılamıyor. 

İNŞAAT RUHSATI NASIL ALINIR?
Yapı ruhsatının verilmesinde, arazi üzerinde yapılacak inşaata dair her türlü proje, sahiplik ve yapı bilgilerinin değerlendirmeye alınır. Peki yapı ruhsatı başvurusu nereye yapılıyor? Diğer bir deyişle inşaat ruhsatı nasıl alınıyor?  İnşaat ruhsatı, söz konusu yapının bağlı olduğu  belediyelere, mücavir alan dışında yer alıyorsa valiliklere dilekçe verilerek yapılıyor. İnşaat ruhsatı başvurusu yapı sahibi ya da vekilleri aracılığı ile oluyor. 

İNŞAAT RUHSATI GEÇERLİLİK SÜRESİ 
İnşaat ruhsatının belli bir geçerlilik süresi var. İnşaat ruhsatı inşaatın başladığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli oluyor. Eğer yapıda bir değişiklik yapılacaksa ruhsatın da yenilenmesi gerekiyor. 

İNŞAAT RUHSATI İÇİN GEREKLİ BELGELER? 
Peki inşaat ruhsatı için gerekli belgeler neler? İnşaat ruhsatı için belediyelere hangi belgelerle başvuruda bulunacağız? 
Öncelikle inşaat ruhsatı için vatandaşın başvuru dilekçesini temin etmesi ve doldurması gerekiyor. İnşaat başvuru dilekçesi doldurulduktan sonra tapuya gidebilirsiniz. 
Yapı ruhsatı için gerekli belgeleri şöyle sıralayabiliriz; 
•    Yapı ruhsat istemi dilekçesi
•    Taahhütname
•    Tapu Belgesi
•    İnşaatın Mimari projesi
•    İnşaatın Statik projesi
•    Elektrik, mekanik ve tesisat projeleri
•    Çevre ve peyzaj projeleri
•    Çevre ve Temizlik Vergisi için ”borcu yoktur” yazısı
•    SGK ”borcu yoktur” yazısı
•    Yol ve alt yapı katılım payı ödendi belgeleri
•    Teknik kontrol için istenecek diğer belgeler
Yukarıda sıraladığımız belgeleri eksiksiz olarak tamamlandığınızda inşaat ruhsatı için belediyelere başvuruda bulunabilirsiniz. 

Ruhsatı olmayan bir inşaata başlanamıyor. Eğer ruhsatsız bir inşaata başlamanız durumunda tespit edilir edilmez inşaat durdurularak yıkılıyor. 

İNŞAAT RUHSATI SORGULAMA
Şimdi de inşaat ruhsatı sorgulamayı anlatalım. İnşaat ruhsatı yani yapı ruhsatı belgesi sorgulama işlemini E-devlet üzerinde hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/bilim-sanayi-yap-ruhsat-belgesi-2295 adresinden istenilen bilgileri doldurup inşaat yapı ruhsatı sorgulama yapabiliyorsunuz. 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.