İMKON'dan Müteahhitlere 10 Maddelik Döviz Çağrısı

İMKON'dan Müteahhitlere 10 Maddelik Döviz Çağrısı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu başkanı Tahir Tellioğlu dövizdeki artışlarla ilgili meslektaşlarına çağrıda buluındu. İMKON başkanı Tellioğlu hem müteahhitlere hem de devlete 10 maddelik öneri sundu.

A+A-

ABD Başkanı Trump’ın papaz Brunson’un tutukluluğunu gerekçe göstererek, Türkiye ekonomisine yaptırım uygulama kararı almasıyla dövizdeki ani kur artışı ekonomimizde geçici spekülasyonlara sebep olmuştur. Ancak ülkemizin güçlü ve dinamik ekonomisi ve milli duruşumuz, söz konusu saldırıların üstesinden gelecektir. Bu bağlamda yeni Hükümet sistemine geçişimizle birlikte;

HAZİNE VE MALİYE BAKANININ açıkladığı HEDEF ekonomi POLİTİKALARINA İMKON olarak “TAM DESTEK” veriyoruz.

-İMKON’DAN ÜYELERİMİZE ÇAĞRI yapıyoruz. Ülkemiz ve geleceğimiz dolardan değerlidir. Değerli müteahhitlerimize ELLERİNDEKİ DÖVİZLERİNİ BOZDURMALARINI ÜLKELERİNE ve GELECEKLERİNE  SAHİP çıkmalarını  önemle bekliyoruz.

-Müteahhitlerimiz, milletimizden kazandıklarını yine milletimizin istiklali ve istikbali için harcamaktan kaçınmayacaktır.

-İş dünyası ve bizler; 15 TEMMUZ’da tankların önüne yatan aziz milletimizi örnek almalı ve Dolar KUR’una  “dur” demeliyiz.

-İŞ DÜNYASI OLARAK; TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE ve 2023,2051 ve 2071 hedeflerimize sıkı sıkıya bağlı kalmalıyız.
Elbette bu ekonomik badireyi asil milletimiz devleti ile işbirliği içerisinde atlatacaktır.

Bizler de iş dünyası olarak ABD’nin dolar kur artışı ile ekonomimizi baskı altına alma çabalarını şiddetle kınıyoruz.Ülkemiz ekonomisini daha dinamik ve dirençlendirmek üzere, gerekli itidal anlayışı içerisinde her türlü fedakarlığı ülkemiz ve milletimiz adına; Türk inşaat sektörü olarak yapmaya hazırız.

Cuma günü Maliye ve Hazine Bakanımız Sn. Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni ekonomi modelinde, değişimi hedefleyen doğru adımlar, sürdürülebilir büyüme, finansal istikrar, gerçekçi politikaların seçilmesini önemsiyor ve destekliyoruz.

Bütün bu söylemlerin başarıyla uygulanmasının yolu  reel sektörün gerçek Temsilcisi sivil toplum örgütlerinin sesine güçlü bir şekilde kulak vermesi ile mümkün olacaktır.

Vatanımızı ve ülke ekonomimizi tabiî ki ABD emperyalizmine boyun eğdirmeyeceğiz. Ülkemizin ekonomik direncini yükseltmek için, üretim endeksli fedakarca daha çok çalışacağız.

İMKON OLARAK MESLEKTAŞLARIMIZA ÇAĞRIMIZ:

1-)   İtidalli bir şekilde hareket etmeli, yeni yol haritasını birlikte belirlemeliyiz.

2-)  Mevcut inşaatlarımızda ihtiyaç ve öncelik analizi yaparak, yeni çalışma takvimi oluşturmalıyız.  

3-)  İnşaatlarımızda kullandığımız malzemeleri mümkün olduğunca yerli ürün  tercih etmeliyiz.

4-) Yabancılara ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik konut projeleri geliştirmeliyiz.

5-)  Konut satış kampanyalarımızı kesinlikle TL cinsinden yapmalıyız. 

6-) Aşırı değer kazanan döviz ve altından kazanım elde eden vatandaşlarımıza yönelik kampanyalar düzenleyerek, ellerindeki döviz ve altınların iç piyasaya tekrar girmesine katkı sağlamalıyız. 

7-)  Haksız ve usulsüz rekabetten uzak durmalıyız.

8-) Meslektaşlarımızdan  yurtiçi ve yurtdışında iş yapanların dışarıdaki ve içerdeki döviz cinsinden olan paralarını ivedilikle  TL’ye çevirmeliyiz.

9-) Gereksiz, hantal ve uzun vadeli inşaat yatırımlarından uzak durmalı, kaynakların daha ekonomik ve verimli kullanmalıyız.

10-) Dalgalı kur artışı paniği ile fiyatların fırsatçılık yapılarak artırılmamalıyız.

İMKON OLARAK DEVLETTEN BEKLENTİMİZ:

1-) Müteahhitlik Hizmet Kanunu çıkartılarak, sektörün çürükleri ayıklanmalı sektörün belli bir disiplin içersinde daha dinamik çalışması sağlanmalıdır.

2-) İnşaat sektörünün içerideki tıkanıklığı gidermek ve ülkemize döviz kazandırmasını sağlamak için daha etkin bir şekilde sektörün yurtdışı faaliyetleri desteklenmelidir. 

3-) Yabancıların konut alımını artırmak için; yabancılara oturma izni olan 1 milyon USD olan  alım sınırının İspanya ve bazı AB ülkelerinde olduğu gibi 300 bin USD sınırına çekilerek yıllık 5 milyar USD olan yabancı alım payı 10-15 milyar USD  dolara çıkartılması teşvik edilmelidir.

4-) İthal girdisi az olan büyük oranda yerli üretim olan demir ve çimento fiyatlarının dış manipülasyondan kurtarıp, yerli tüketici inşaat sektörüne daha uygun fiyat aralığına satışı sağlanmalıdır.

5-) Kamu müteahhitlerine 2017 fiyat farkları bir kararname ile bir an önce verilmelidir. 

6-) Aşırı kur artışından dolayı ithal ürüne dayalı aciliyeti ve önceliği olmayan inşaat yatırımlarının bir süreliğine ertelenmelidir.

7-) İhalelerin adilliği ve şeffaflığı tam olarak sağlanarak, inşaat sektöründe iş ve pazar payı adilce paylaştırılmalıdır.

8-) Sıfır konut satışlarından tapu harçları sıfırlanarak, biriken konut stokunun eritilmelidir.

9-) Çin, Kore, ABD ve İtalya’nın kendi müteahhitlerini yurtdışında desteklediği gibi Türk inşaat sektörünün aynı şekilde desteklemelidir.

10-) İnşaat sektörünü ilgilendiren bütün bu maddelerin sektörün statükoları ile değil; sektörün bizzat kendisi ve geniş sektör temsilcileri ile birlikte kurgulanarak uygulanmalıdır.

Bu anlayış içerisinde gerek makro anlamda ülke ekonomimizin, gerek mikro anlamda Türk inşaat sektörünün yakın, orta ve uzun vadede planlarını devreye sokarak, söz konusu milli bağımsızlığımız olduğunda alnımızın  akıyla hep birlikte  bu işin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. 
Kamu müteahhitlerimizin 2017 yılının başından beri gelen zamlardan dolayı biraz sıkıntılı olduğunu; bunun da fiyat farkı kararnamesi ile çözüleceğine inanıyoruz. 

Özel sektör konut yapı müteahhitlerinin durumunun çok daha sağlam olduğu son zamanlarda basında duyduğumuz bir kısmı büyük inşaat firmalarının, rutin konut üretim kar marjı ve geçen dönem karlılıkları dikkate alındığında batma ihtimallerinin kesinlikle mümkün olamayacağı, istisnalar ve özel durumu olanlar hariç; bu durumdan fırsatçılık yapmaya çalışanlara, kolayca konkarto ilan edip vatandaşı mağdur edenlere devletimiz fırsat vermeyeceği gibi en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. 

Türkiye İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve üyeleri olarak; bu zor zamanda hükümetimizin ülkemiz hayrına alacağı her türlü kararın ne pahasına olursa olsun arkasında ve yanındayız. 

Devlet Başkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği her türlü göreve, ülkemizin geleceği , milli bağımsızlığı için hazır ve nazırız. Saygıyla kamuoyuna duyurulur. 

TAHİR TELLİOĞLU
TOBB TÜRKİYE İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ MECLİS BAŞKANI
İMKON GENEL BAŞKANI

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.