İmar Barışının Püf Noktaları

İmar Barışının Püf Noktaları

Katıldığı televizyon programında İmar Barışı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çevre Şehircilik İzmir il müdürü Selahattin Varan İzmir'de her gün 20'den fazla toplantı ile 8 bin kişiyi bilgilendirdiklerini söyledi. Varan imar barışının püf noktalarını da a

A+A-

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, İmar Barışı’nın etkin ve verimli bir biçimde tanıtımı için müdürlük bünyesinde ‘Barış Masaları’ kurduklarını açıkladı.

 

İmar Barışı eğitimi almış müdürlük personelinin merkez dahil 30 ilçede kaymakamlıklarla birlikte muhtarlıklarda bilgilendirme toplantıları düzenlediğini kaydeden Varan, “İzmirliler'in İmar Barışı’ndan etkin ve verimli biçimde yararlanabilmesi için iyi bir altyapı hazırladık. Günde 20’nin üzerinde bilgilendirme toplantısı yapıyor; 8 binin üzerinde vatandaşımızı bilgilendiriyoruz. Vatandaşlarımız hiç çekinmeden konuyla ilgili bilgi almak için müdürlüğümüze başvurabilir” dedi.

 

Arda Küçükerciyes ile Nihat Delibaşı’nın birlikte hazırlayıp sundukları TVDEN ekranlarında yayınlanan Gayrimenkulden Programına konuşan Selahattin Varan, 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İmar Barışı düzenlemesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

Varan, “Bu af değil, barış. Devlet, vatandaşıyla, vatandaş devletiyle helalleşiyor. İmar Barışı logomuz da, vatandaş ile devletin helalleşmesini gösteren tokalaşma, el sıkışmadır. Bu uygulama milat olması gereken bir konudur” dedi.

 

İmar Barışı’nın kentsel dönüşümün altyapısını hazırlayacağını belirten Selahattin Varan, “Önemli olan geçici olacak kısa vadeli planlar yapmak değildir. Asrın projesi olan kentsel dönüşümü hayata geçirmeye çalışıyoruz. İzmir’de Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yapı stoku 2 milyon 600 bin. Yüzde 50 oranında yapı 1 milyon 250 bin civarında bir yapının başvurusunu bekliyoruz. 4 aylık bir başvuru süresi var. Vatandaşlarımız, bu imkanı değerlendirsin. Biz müdürlük olarak hazırlıklarımızı yaptık. İl Müdürlüğümüz bünyesinde Barış Masaları kurduk. Müdürlüğümüze gelen vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Bunun yanı sıra; Kaymakamlıklar'la birlikte merkez dahil 30 ilçede muhtarlarla bilgilendirme programları düzenliyoruz. Bugüne kadar Menderes, Bayraklı, Karşıyaka, Karabağlar'da birçok toplantı düzenledik. Günde 20’nin üzerinde bilgilendirme toplantısı ile 8 binin üzerinde vatandaşımıza ulaşıyoruz. Talep olan her yerde bilgilendirme toplantılarını gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

İmar Barışının püf noktaları

 

- İmar Barışı, 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor. Başvurular e-devlet Kapısı üzerinden yapılıyor.

- Yapı Kayıt Belgesi, İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.

- İmar Barışı sürecinde ödenecek olan Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsa emlak değeriyle yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şekilde belirleniyor.

- Yapı Kayıt Belgesi, imar açısından ekstra bir hak sağlamıyor ve müktesep hak oluşturmuyor.

- Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor.

- İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal ediliyor.

- Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor.

- Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya başvurarak ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebiliyor.

- İmar Barışı için başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabilecek. Yapı Kayıt Belgesi bedeli 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabilecek.

- Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, Hazine’ye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar İmar Barışından faydalanamıyor.

- Hazine taşınmazının üzerine yapılmış yapılar, sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere; İmar Barışından faydalanabiliyor.

- Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli oluyor.

 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.