İmar Barışı’nda Drone’lu Denetim

İmar Barışı’nda Drone’lu Denetim

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar barışının ardından artan kaçak yapılaşmayı engellemek için havanda denetimlere başlıyor. Bakanlık drone alımı için Çin'li firmayla görüşmeye başladı.

A+A-

Türkiye'deki 13 milyon kaçak ve ruhsatsız yapıyı ilgilendiren İmar Barışı'nda yeni bir uygulamaya geçiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İmar Barışı'nı fırsata çevirmek isteyenler için önlemini alıyor. Hürriyet'ten Eray Görgülü'nün haberine göre Bakanlık, kaçak yapılaşmanın artması üzerine, havadan denetimlere başlamak için rüzgâra dayanıklı, termal kameralarla çalışabileceği drone arayışına girdi. Kaçak yapılaşmanın önlenmesi çin denetim yöntemi arayan Bakanlık, Çin’in en büyük teknoloji firmalarından Dahua Teknoloji’yle işbirliği yapacak.

Görüşmeler başlıyor

Bakanlık, Çinli firma Dahua Teknoloji’den teklif isterken firma yöneticileri ise bu hafta Ankara’ya gelerek bakanlık yetkilileriyle görüşme yapacak. Bakanlığın ilk etapta 3 adet drone ile projeye başlayacağı öğrendildi. Bakanlık ve firma teknik elemanları tarafından Ankara’da deneme uçuşları yapıldı. Görüşmeler ise hala devam ediyor.

Yapılaşmaya karşı drone

Çinli firmanın Türkiye’ye önerdiği X820 modeli saatte 54 kilometre rüzgâra karşı koyabilme kapasitesinde. 1500 metre yükselebilen model, 5 kilometrekarelik alanı tarayabiliyor. Optik zumla hedefe yakınlaşabilen drone, termal kameralarla ısıya duyarlı hale gelebiliyor. Bakanlık ise drone'ların özellikle Karadeniz’deki yaylalarda ve ormanlık alanlarda kullanılacağı açıkladı. Fırsatçıların önüne geçmek isteyen Bakanlık, kaçak yapılaşmaya karşı etkin bir mücadele hedefliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.