İmar Barışı Başvuruları Bugün Başlıyor

İmar Barışı Başvuruları Bugün Başlıyor

Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki imar barışı başvurularının cuma günü saat 13:00'da başlayacağını duyurmuştu. Bakan yardımcısı Mehmet Ceylan da Türksal tarafından yazılım geliştirildiğini ve başvuruların bugün başlayabileceğini ifade etti .

A+A-

İmar barışı ile yaklaşık 13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı sona eriyor. Başvuruların bugün saat 13:00 itibari ile başlaması beklenen imar barışına  e-Devlet ve Yapı Kayıt Belgesi vermek üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum ve kuruluşlardan müracaat edilebiliyor. 

"İmar Barışı" olarak bilinen konutlarda imar ve iskan sorununun çözülmesine yönelik düzenlenen "Yapı Kayıt Belgesi" hakkında açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, TÜRKSAT'ın bir yazılım hazırladığını, bitmesi durumunda müracaatların bugün başlayacağını ifade etmişti.

Beyan esas alınacak

Vatandaşın beyanının esas alınacağı imar barışında yalan beyanda bulunanlara verilen yapı kayıt belgesi iptal edilecek. yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” suçundan yargılanma talep edilebilecek. 

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi aşamasında yalan söylendiği takdirde 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilebilecek.

Başvurular nasıl yapılacak?

Yapı Kayıt Belgesine, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-devlet üzerinden veya kurum ve kuruluşlara başvuru yapılabilecek. 10 milyon başvurunun beklendiği imar barışında uzmanlar burada hükümetin elini vatandaşa uzattığını, belirli şartlarla ona belge verdiğini, vatandaşın da bir bedel ödediğini belirterek erken başvurmakta fayda olacağını belirtti.

Başvurular 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilmiş mevzuata aykırı yapılar için yapılabilecek. Bu yapılara Yapı Kayıt Belgesi alınabilmesi için 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurulabilecek. Belge bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebilecek.

Yapı kayıt belgeleri için ödenecek bedel, bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanacak. Hesaplamalara göre, bir vatandaş konutu için ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek belgesini alabilecek.

Bu yapılar kapsam dışı

1- Boğaziçi Kanununda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde, 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda, 

2-  İstanbul tarihi yarımada içinde 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda, 

3- 19/5/2014 tarihli ve 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş Tarihi Alanda,

4- Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde,

5- Kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar hakkında Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek.

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilecek ve bu belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınacak. Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak yatırılmış olan bedel iade edilmeyecek. 

Yine belge düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan müracaat sahibi hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

İmar barışının vatandaşa faydası ne?

İmar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. Bu yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.

Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi yapılabilecek.

İnşaat halindeki yapılarda 31 Aralık 2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilecek ve Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.