İmar Affından Yararlanacaklar Ne Kadar Para Ödeyececek?

İmar Affından Yararlanacaklar Ne Kadar Para Ödeyececek?

Bakanlık İmar Affından yararlanarak yapı kayıt belgesi alacak olan vatandaşların ödeyeceği para cezası oranını açıkladı. Vatandaşlar inşaat sınıfına göre metrekare maliyeti üzerinden yüze 3 para ödeyecek.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 15 milyon ihtilaflı yapıyı imar barışıyla kayıt altına alma planının detayları ortaya çıkmaya başladu.  Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 26 milyon yapının yüzde 60’ını ilgilendiren kaçak yapılaşma sorununun çözümü için çürük olmayan bağımsız birimlerde vatandaşın imara ve iskâna aykırılığını bildirerek, cüzi bir ücret ödenmesi karşılığında kayıt altına alınmasını öngören düzenlemeyi Meclis’ten çıkaracaklarını söyledi.

İmar affından yaralanmak isteyenler gayrimenkulün bulunduğu ilin Çevre Şehircilik il müdürlüğüne müracat edecek. Vatandaşın her bir kaçak gayrimenkulü için yüzde 3 oranında ceza ödemesi gerekiyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından taşınmaza metrekare birim fiyatı üzerinden rayiç bedel biçilecek. Bakanlık inşaat sınıfına göre metrekare maliyet fiyatını açıkladı.

imar-affi-para-cezasi.jpg

3 MİLYAR TL KAYNAK

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın emlak vergisi için kullandığı bina inşaat maliyet bedellerinin gösterildiği cetvel baz alınarak yapılan hesapta, konutlar için bu tutar 750 liradan başlangıç gösteriyor ve  4 bin 548 liraya kadar yükseliyor. Ancak, lüks ve 1’inci sınıf inşaatları çıkarırsak ortalamada normal 100 metrekarelik bir ev için iskân karşılığı ödenecek tutar bin 340 ile bin 896 lira düzeyinde olacak. Bakan Özhaseki buradan elde edilecek gelirin kentsel dönüşümde kullanılacağı bilgisini de paylaştı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum