Hazır Beton Sektörü 20 Milyar TL Ciro Yaptı

Hazır Beton Sektörü 20 Milyar TL Ciro Yaptı

Hazır Beton Sektörü 2017 yılında reel bazda yüzde 4 büyüme gösterdi. Sektör geride bıraktığımız yılda 20 milyar TL ciro yaptı. Türkiye Hazır Beton Birliği başkanı Yavuz Işık 2018'de bu rakamı yukarı çekeceklerini söyledi.

A+A-

Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 30 yıldır uğraş veren Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB), 31. Olağan Genel Kurulu 31 Mart 2018 tarihinde İstanbul’da Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Genel Kurulda konuşan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık yaptığı açıklamada 2017 yılı büyüme verilerini değerlendirdi. TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamlarına göre Türkiye’nin 2017 yılının son çeyreğini yüzde 7,3, yılın genelini ise yüzde 7,4’lük bir büyüme oranı ile kapattığını belirten Yavuz Işık, bu başarının en önemli mimarlarından birinin hiç kuşkusuz inşaat sektörü olduğunu dile getirdi.

İnşaat sektörü büyüme verilerine de değinen Yavuz Işık: “2016 yılında zincirlenmiş hacim endeks bazında yüzde 5,4 büyüme gösteren inşaat sektörü bu yıl yüzde 8,9’luk büyüme ile Türkiye’nin büyümesini sırtlamıştır. 2018 yılında ise Türkiye’nin büyüme performansı geride bıraktığımız yıl kadar olamayacaktır. Uluslararası kuruluşların tamamının beklentisi bu yöndedir. Birçok dalgalanmaya rağmen, 2017 yılında, özellikle 3. Çeyrekte, beklenenin üstünde büyüme gösteren ekonomimiz, 2018 yılında geride bıraktığımız yıl kadar büyüyemeyecektir. Uluslararası kuruluşların tamamının beklentisi bu yöndedir.” diye konuştu.

Hazır beton sektörüyle ilgili yaptığı değerlendirmeleri de paylaşan Yavuz Işık, “Sektörümüzü üretim hacmi üzerinden değerlendirdiğimizde ortaya çıkan tablonun çok da olumsuz olmadığını görüyoruz. Sektörümüz 2017 yılında yaklaşık 113 milyon metreküp üretimle 20 milyar Türk lirası ciro yapmıştır. Geride bıraktığımız 2017 yılını hazır beton sektörü olarak reel bazda %4 büyüme ile kapattığımızı tahmin ediyoruz. Sektörümüzün istihdam performansı da üretim hacmiyle birlikte artış göstermiş, son sekiz yıl içerisinde beton sektörü istihdam kapasitesi, yıllık yaklaşık olarak %10 civarında artmıştır.” diye konuştu.

Konuşmasında inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin büyümesine katkısının göz ardı edilemeyecek kadar büyük olduğunu belirten Yavuz Işık, “Bunun yanı sıra sağladığı istihdam ve imalat sanayisindeki birçok farklı sektöre hareketlilik kazandırması açısından da inşaat sektörü en kritik sektörlerin başında gelmektedir. Konut kredi faizlerinin aşağı çekilmesi, kentsel dönüşüme yönelik yeni düzenlemeler, tapu harcındaki indirim, konut tesliminde KDV düzenlemesi, yabancıların konut alımlarını teşvik eden düzenlemeler gibi pek çok uygulama ile inşaat sektörü geride bıraktığımız 2017 senesinde yeni bir başarı hikâyesi yazmıştır. Ekonominin genel seyrinden etkilenmesi beklense de 2018 için de inşaat ve hazır beton sektörü için benzer bir başarı diliyoruz ve bekliyoruz.” diye konuştu.

Türkiye Hazır Beton Birliğinin 25-28 Nisan 2018 tarihlerinde İzmir’de düzenleyeceği Beton İzmir 2018 Fuarı ile ilgili de açıklamalar yapan Yavuz Işık, “Önceki yıllarda İstanbul’dan sonra Ankara’da da düzenlemeye başladığımız sektörel fuarımızı bu sene yine bir ilke imza atarak İzmir’e taşıyoruz. Önümüzdeki yıllarda üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda fuarımızı başka kentlere de taşımayı düşünüyoruz. Bu sayede yeni üreticilerle bir araya gelirken, ülkemizin farklı bölgelerine bir hareketlilik getirmek ve üreticilerimizi yeni pazarlarla tanıştırmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.