Ham Madde Zamları Mobilya Sektörünü Endişelendiriyor

Ham Madde Zamları Mobilya Sektörünü Endişelendiriyor

2018'de 3 milyar dolarlık ihracat hedefleyen mobilya sektörü hammadde zamlarından dolayı zor bir süreçten geçiyor. MOSDER Başkanı Nuri Öztaşkın ham maddeki artışın sektörde endişeye neden olduğunu söyledi.

A+A-

2017 yılında yaklaşık 2,7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ve 2018 yılında 3 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı hedefleyen mobilya sektörü, ham madde fiyatlarına gelen zamlarla birlikte zorlu bir sürece doğru ilerliyor. Ham madde fiyatlarındaki artışın tüketicilere yansımaması adına çözümler üreten MOSDER, konunun taraflarıyla bir araya geldi. MOSDER Başkanı Nuri Öztaşkın, konuyla ilgili açıklamasında şu noktalara değindi:

Ham madde fiyatlarındaki artışlar mobilya sektöründe endişe yaratıyor

Son dönemde üst üste yaşanan ham madde zamları, üretici firmalarımızı zor durumda bırakarak iş yapamaz bir noktaya getirdi. Özellikle son 2 yılda sünger, yay, boru - profil, yonga levha, yongalam, MDF, MDFlam ve diğer girdi fiyatlarındaki ciddi artışlar, sektörü tüm kazanımlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Geçen yılın ocak ayı ile bu yılın aynı ayındaki sünger, sunta, suntalam ve diğer ahşap ürünlerinin fiyatları karşılaştırıldığında yüzde 50 oranında bir artış yaşandığı görülüyor. MOSDER olarak bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması için sektörün önemli ham madde üreticilerinden Kastamonu Entegre, Yıldız Entegre ve Orma A.Ş. yetkilileri ile bir araya gelerek görüşmeler gerçekleştirdik. Sektörün içinde bulunduğu durumu,zamların kabul edilemezliğini dile getirip konuyu mobilya üreticileri açısından da değerlendirmelerini talep ettikGörüşmelerin sonucunda; mobilya üreticileri ve ham madde üreticileri olarak, malzemelere gelen aşırı zam ve mobilyacıların içinde bulunduğu zor durumu T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı – Orman Genel Müdürlüğü‘ne taşıyarak konu ile ilgili çözüm aramaya devam edecek ve konunun yakın takipçisi olacağız.”

2018 yılında KDV indiriminin devam etmesi isteniyor

KDV indiriminin sona ermesinin ardından ham madde zamlarıyla karşı karşıya gelen sektörün dar boğaza girdiğini belirten Öztaşkın; Ham madde fiyatlarındaki artışlar iç pazarı etkilediği kadar ihracata da darbe vuracaktır. 2017 yılında hayata geçen ve 8 ay süren KDV indirimi, sektörümüzde var olan tüm branşlar üzerinde olumlu yönde etki gösterdi. KDV’nin tekrar yüzde 18 oranlarına yükseltilmesi ve sektörün düşük sezonunda arka arkaya uygulanan ham madde fiyatlarındaki zamlar, mobilya sektörünü durma noktasına getirdi. 2018 yılında da KDV indiriminin devam etmesini ümit ediyoruz. Böylelikle sektörde yaşanan durgunluğu telafi edecek bir hareketlilik meydana gelmiş olacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.