Boş Dairenin Aidatı Ödenir Mi?

Boş Dairenin Aidatı Ödenir Mi?

Apartmanda boş dairenin aidatı verilir mi? Ev sahibi evi kullanmadığını gerekçe göstererek aidat ödememeyi talep edebilir mi? Çokça sorulan bu sorunun cevabı ilgili yasada oldukça açık. Cevabı haberimizde...

A+A-

Apartmanlarda “aidat” konusu genellikle çok tartışılan konular arasında geliyor. Kimi aidatı vermek istemiyor kimi çok diyor… Aidat meselesinde en çok kafa karıştıran bir konu da “boş daire aidat öder mi” konusu.

Örneğin 10 dairelik bir apartmanda oturuyorsunuz. Dairelerden biri boş. Ev sahibi dairesini kullanmıyor, kiraya da vermiyor..

Bu durumda boş daireden aidat alınır mı? Evet alınır. Yani evin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememeyi etkilemiyor.

Ev kullanılsa da kullanılmasa da ev sahibinin sitenin giderlerine ortak olması gerekiyor.


Kat Mülkiyeti’nin 20. Maddesinde bu şöyle belirtiliyor; 
Madde 20 –Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: 
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; 
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; (1) Katılmakla yükümlüdür. 
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. (1) Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum