Konut Kredisi Faizleri İnerse Satışta Rekor Olur

Konut Kredisi Faizleri İnerse Satışta Rekor Olur

Gayrimenkul sektörü temsilcileri Konut satışında yüzde 8'lik artışı değerlendirdi.

A+A-

Konut satışlarında toparlanma başladı. Nisanda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.9 azalan konut satışları mayıs ayında yüzde 6.4 arttı. Ülke genelindeki konut satışı mayısta bir önceki aya göre de yüzde 8 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen ay 114 bin 800 konut satıldı. Konut kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle ipotekli satışların giderek azaldığını söyleyen gayrimenkul sektörü temsilcileri, buna rağmen satışların 2015’in gerisinde kalmadığına dikkat çekti ve “2015 yılında tarihi rekor kırılmış ve 1 milyon 289 bin ev satılmıştı. Faiz düşerse yeni rekor gelir” mesajını verdi. İpotekli konut satışları, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.6 azalış göstererek 35 bin 423 oldu.

GÜVENLİ YATIRIM

Konut sektöründe son aylarda yaşanan durgunluğa karşın mayıs rakamlarının umut verici olduğunu dile getiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Rakamlar gösteriyor ki konut hale güvenli yatırım aracı olarak görülüyor. Piyasada bir durgunluk da var. Bunun nedeni ise fiyat artışı ve faizler. Özellikle İstanbul’da geliştirciler lüks segmente odaklandı ve arsa fiyatları yüzünden talep olan kitleye ev üretilemiyor. Fiyatlara bir de faiz yükü eklenince sorun büyüyor. 1.15’lerdeki faiz oranında yapılacak düşüş hem konut alıcını hem de sektörü rahatlatır. Satışlar 2015’i de geçer” dedi. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz’a göre ise konut sektörü yılın ikinci yarısında yükselişe geçecek. Yıl genelinde inşaat sektöründe enflasyonun üzerinde büyüme beklediklerini belirten Yılmaz, yüksek konut kredi faizlerinin alıcıyı olumsuz etkilediğini ve beklemeye geçirdiğini ifade etti. Yılmaz faizlerin de bir miktar gerilemesi ile bu yıl ortalama 1 milyon 350 bin ile 1 milyon 400 bin arasında konut satışına ulaşılacağını dile getirdi.

BANKA YERİNE SENET

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut satışlarında mayıs ayında toparlanma evresine geçtiğini söyledi. Geçen ay satışların yüzde 10 gerilediğini hatırlatan Çelik, “Yılın ilk 5 ayını kıyaslayınca satışların aynı olduğunu görüyoruz. Ancak faiz oranları çok yüksek. Konut alıcısı ürkek olunca da inşaat şirketleri devreye giriyor ve faiz yükünü sübvanse ediyor. Şirketler bankalara komisyon vermek istemedikleri için senetle satışa yöneliyor. Ancak inşaat şirketlerinin banka gibi çalışması sağlıklı bir durum değil” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.