TOKİ konutlarına başvuru nasıl yapılır? Başvuru şartları nedir?

TOKİ konutlarına başvuru nasıl yapılır? Başvuru şartları nedir?

TOKİ konutlarına başvuru nasıl yapılır? Başvuru şartları nedir? Sorusu her gün soruluyor. TOKİ evi olmayan emeklilere TOKİ müjdesi! TOKİ evleri nasıl alınır ve başvuru şartları nedir?

A+A-

TOKİ konutlarına başvuru nasıl yapılır? Başvuru şartları nedir? Sorusu her gün soruluyor. TOKİ evi olmayan emeklilere TOKİ müjdesi! TOKİ evleri nasıl alınır ve başvuru şartları nedir?

TOKİ konutlarına başvuru nasıl yapılır? Başvuru şartları nedir? Sorusu her gün soruluyor. Bugüne kadar binlerce insanı konut sahibi yapan TOKİ konutlarından ev sahibi olmak için gerekli şartları merak mı ediyorsunuz? İşte TOKİ konutlarına başvuru nasıl yapılır? için tüm detaylar...

'Uzun vadeli ve kira öder gibi konut satışına devam edeceğiz'

 

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, kentsel yenileme projeleri başta olmak üzere, nitelikli, kaliteli ve yatay mimariyi ön plana alan sosyal konut üretmeye, uzun vadeli ve kira öder gibi konut satışına devam edeceklerini belirterek, “Bu yıl içinde hedefimiz 60 bin konutu ihale etmektir. Mayıs sonu itibari ile bu hedefin yarısını yakalamış durumdayız.” dedi.

Esenler Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü ve inşaatını Emlak Konut GYO'nun üstlendiği Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında inşa edilen konut ve işyerleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle hak sahiplerine teslim edildi.

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, törenin açılışında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TOKİ’ye gösterdiği hedefler doğrultusunda başta kentsel dönüşüm çalışmaları olmak üzere 81 ilde nitelikli sosyal konut üretmeye ve kamu kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu hizmet binalarını inşa etmeye devam ettiklerini söyledi.tamamlanmıştır. Bu kapsamda şimdilik 237 bin konutun yapılması planlanmıştır. Önümüzdeki süreçte TOKİ olarak inşa edeceğimiz konutların yüzde 40'ını Kentsel Dönüşüm içerikli projeler oluşturacaktır."

TOKİ Başkanı Turan, TOKİ olarak şimdiye kadar kentsel dönüşüm kapsamında Fatih, Küçükçekmece, Başakşehir ve Üsküdar ilçelerinde 4 ayrı proje gerçekleştirdiklerini, 16 ilçede ise kentsel yenileme çalışması yürüttüklerini anımsatarak, çalışmalar bittiğinde İstanbul'a kentsel yenileme kapsamında 25 bin nitelikli ve kaliteli konut kazandırılacağını söyledi.

Turan, toplamda ise TOKİ ve iştiraklerinin İstanbul'a 144 bin konut başlattığını, bu konutların 111 binin bitirildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Toplumumuzda dayanışma kültürünü esas alan, farklı gelir gruplarının aynı semtte buluşabildiği, semt sakinlerinin ve esnafın iç içe olduğu, 'mahalle kültürü' kavramında vücut bulan kentsel alanlara önem ve öncelik veriyoruz. İstanbul’da ihale ettiğimiz yeni projelerimiz bu konseptte planlanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanım, verdiğiniz talimatlar çerçevesinde Kentsel Yenileme projeleri başta olmak üzere, nitelikli, kaliteli ve yatay mimariyi ön plana alan sosyal konut üretmeye, uzun vadeli ve kira öder gibi konut satışına devam edeceğiz. Bu yıl içinde hedefimiz 60 bin konutu ihale etmektir. Mayıs sonu itibari ile bu hedefin yarısını yakalamış durumdayız. 2023 hedefimiz ise 500 bin yeni konut üretmek ve toplamda 1 milyon 200 bin konut rakamına ulaşmaktır."

 



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yoksulu, dar ve orta gelirliyi konut sahibi etme amacıyla kuruldu. Türkiye'nin neredeyse tüm il ve ilçelerinde TOKİ konutları yükseliyor. TOKİ konutlarına başvuru nasıl yapılır? sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, işte yanıtı..

TOKİ konutları için başvurular nereye ve nasıl yapılır?



TOKİ konutlarından bir ev sahibi olmak istiyorsanız, başvuruda yetkili kurum söz konusu projenin bağlı bulunduğu il veya ilçeye göre değişiklik gösteriyor. Bu yetkili kurum; Belediye, Valilik veya Kaymakamlık olabiliyor. 

Hangi kuruma başvurulacağı TOKİ konutlarının satış duyurularında belirtiliyor. Bundan sonraki adım ise, ilgili kuruma gidip iki nüsha halindeki formları doldurmak. İlgili kurum, başvuru sahibi tarafından doldurulan formları numaralandırıp, bir nüshasını başvuru esnasında istenilen diğer evraklarla teslim alırken, diğer nüshasını da başvuru sahibine veriyor. Başvuruda ayrıca kimlik tespitinin yapılması gerekiyor. Bunun için de başvuru sahibinin nüfus cüzdanını ibraz etmesi şart. 

TOKİ yoksul grup için üretilen konutlara başvuru koşulları nelerdir?

TOKİ'nin yoksul grup için ürettiği konutlara başvuru koşulları ise şunlar; 

*Başvuru ilanlarında belirtilen süre zarfında konutun alınacağı il veya ilçe sınırları içinde ikamet etmek, 

*TOKİ'den konut almamış ve konut kredisi kullanmamış olmak, 

*Başvuru sahibinin veya eşinin tapuda kayıtlı bir konutu olmamak, 

*30 yaş ve üzerinde olmak, 

*Yeşil Kart sahibi olmak veya 2022 Sayılı Kanun kapsamında maaş almak, 

*Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yararlanmak, 

*Sosyal Güvenlik Kurumları'na tabi olmamak. 



TOKİ dar ve orta gelir grubu için üretilen konutlara başvuru koşulları nelerdir?

TOKİ'nin dar ve orta gelir grubu için üretilen konutlardan almak için ise başvuru şunlar; 

*TOKİ'den konut satın almamış ve konut kredisi kullanmamış olmak, 

*Başvuru sahibinin veya eşinin tapuda kayıtlı bir konutu olmamak, 

*Talebin çok yüksek olduğu bölgelerde, projenin bulunduğu il veya ilçe sınırları içerisinde belli bir süredir ikamet ediyor olmak. 
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye'de “mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olma imkanı bulunmayan” yoksul, alt, dar ve orta gelir gruplarına yönelik konut üretmeyi amaçlıyor. Peki, TOKİ'den ev nasıl alınır? Başvuru için gerekli evraklar nelerdir. İşte tüm detaylar haberimizde..

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2014’te dar gelirlinin ev sahibi olmasının önünü açacaklarını söyledi. Peki, 2015’te alt gelirliyi ev sahibi yapacak uygulama nasıl olur? 

Başvuru Şartları

ALT GELİR GRUBU BAŞVURU ŞARTLARI

Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;

T.C. vatandaşı olması,

Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),
Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),
Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç),
Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 3.200 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 3.200 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 3.700 TL olarak uygulanmaktadır.),
Bir hanehalkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması,

gerekmektedir.

Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;

1. Kategori olan “Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin”,
2. Kategori olan “En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın”,
3. Kategori olan “Diğer alıcı adaylarının”

başvuruları ayrı olarak 3 kategoride kabul edilecektir.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1. Hane halkı gelirinin en fazla net 3.200 TL olduğunu kanıtlayan gelir belgeleri,

Başvuru sahibi evli ise kendisi, eşi, velayeti altındaki çocuklarından çalışan varsa kendisinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının ayrı ayrı gelirini kanıtlayan belgeler (tabi olarak çalıştıkları sosyal güvenlik kurumlarından çalıştığına dair alınan belgeler ile maaş bordroları, maaş belgeleri, vb.)

Başvuru sahibi, eşi veya velayeti altındaki çocuklarından herhangi biri çalışmıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumundan çalışmadığına dair belgeleri,

2. Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ile Bunların Dul ve Yetimlerinin, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nden alacakları “Belgeyi” ,

3. Engelli vatandaşlarımızın, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden en az % 40 engelli olduğuna dair alınmış sağlık heyet raporu.

KURA ÇEKİLİŞİ

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınacak, ancak bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirlenecektir.
Engelli vatandaşlarımıza konut sayısının %5’i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacaktır.
Diğer başvuru sahipleri, İdaremiz genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile belirlenecektir.

Kura çekim işlemleri aşağıda belirlenen kategori önceliğine göre gerçekleştirilecektir.

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerin konut alma hakkı ve konut belirleme kurası,
Engelli vatandaşlarımızın konut alma hakkı ve konut belirleme kurası,
Diğer başvuru sahiplerinin konut alma hakkı ve konut belirleme kurası.


SÖZLEŞME İMZALAMA AŞAMASINDA İBRAZ EDİLECEK BELGELER

1. İl/İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden onaylı vukuatlı nüfus kayıt örneği ve adrese dayalı kayıt sistemine göre alınacak olan ....... il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuranlar için 3 (üç ) yıl),

2. Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç olmak üzere diğer 2 kategoriden hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlar, İl/İlçe Tapu Sicil Müdürlüğü’nden başvuru sahibinin kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklarına ait tapuda kayıtlı herhangi bir bağımsız gayrimenkulün bulunmadığına dair belge

Vatandaşlarımızın, ilan edilen tarihlerde bu belgeleri ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlaması gerekmekte olup, kanıtlayamayan vatandaşlarımızın hakları iptal edilmektedir. İdare, gerekli gördüğü hallerde ek belge(ler) isteyebilmektedir.

1. KATEGORİDE EVRAK İBRAZ EDEREK HAK SAHİBİ OLANLARDAN TOPLU KONUT FONUNDAN ŞEHİT AİLELERİ, HARP VE VAZİFE MALULLERİ İLE DUL VE YETİMLERİNE AÇILACAK FAİZSİZ KONUT KREDİSİNDEN YARARLANMAK İSTENMESİ DURUMUNDA SÖZLEŞME İMZALAMA İŞLEMLERİ

Aracı, Bankanın T.C. Ziraat Bankası A.Ş. olması halinde;
a) İlan edilen tarihler arasında kura ile belirlenen konuta ilişkin “Konut Tahsis Belgesi”ni ilgili Banka Şubesinden temin edebilecektir. Hak sahibine ilişkin bilgiler ile “Konut Tahsis Belgesi”, ilgili Temerküz Banka şubesi tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne ulaştırılacaktır.

b) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü hak sahibine ilişkin kredi talebini Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na iletecek ve açılacak olan kredi tutarı konut bedelinden mahsup edilecektir. Bakiye borç kalması durumunda satış sözleşmesi hükümleri uygulanacaktır. Ancak, seçilen konutun bedelinin kredi tutarından düşük olması durumunda; satış bedeli dışında kalan masraflar ve vergiler dikkate alınarak kredi ödemesi yapılır ve bu miktar kredi tutarını geçemez.

Aracı Bankanın T.C. Ziraat Bankası A.Ş. dışında başka bir banka olması halinde;
a) İlan edilen tarihler arasında ilgili Banka şubesinden alacakları “Konut Tahsis Belgesi” ile birlikte T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şubesine başvuracaktır. Başvurular T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şubesi tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Bireysel Krediler Daire Başkanlığı’na iletilecektir.

b) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından İdaremizden talep edilen kredi tutarları konut satışına aracılık eden Banka şubesinde hak sahipleri adına açılan hesaba aktarılacaktır. Aktarılacak olan kredi tutarı konut bedelinden mahsup edilir. Bakiye borç kalması durumunda satış sözleşmesi hükümleri uygulanacaktır. Ancak, seçilen konutun bedelinin kredi tutarından düşük olması durumunda; satış bedeli dışında kalan masraflar ve vergiler dikkate alınarak kredi ödemesi yapılır ve bu miktar kredi tutarını geçemez.

EVRAK İBRAZ EDEREK HAK SAHİBİ OLAN VE TOPLU KONUT FONUNDAN ŞEHİT AİLELERİNE, HARP VE VAZİFE MALULLERİ İLE DUL VE YETİMLERİNE AÇILACAK FAİZSİZ KONUT KREDİSİNİ KULLANMAKSIZIN 1. KATEGORİDE SÖZLEŞME İMZALANMAK İSTENMESİ DURUMUNDA SÖZLEŞME İMZALAMA İŞLEMLERİ

Hak sahipleri, İdaremizce ilan edilecek tarihler arasında, kura ile belirlenen konuta ilişkin peşinat bedelini yatırarak sözleşme imzalayabileceklerdir.

Söz konusu kişilere bu satış kampanyasından bir defaya mahsus olmak üzere konut satışı yapılacaktır.

Konutlar, %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları konut teslimlerini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacaktır. 

OTURMA KOŞULU ve DEVİR İŞLEMLERİ

Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar, konutlarını borçları bitene kadar devredemeyeceklerdir.

Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak olup, alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilecektir.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecektir. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum