Tokat'taki 265 Yıllık Han Satışa Çıkarıldı!

Tokat'taki 265 Yıllık Han Satışa Çıkarıldı!

Tokat'ta I. Sultan Mahmut Dönemi’nden kalma 265 yıllık han satışa çıkarıldı. Tokatlı esnaf Abdullah Efeli, dedesinden kalma hanı restore ettiremedikleri için satmaya karar verdiklerini belirtti.

A+A-

Tokatlı esnaf Abdullah Efeli, dedesinden kalma 265 yıllık hanı restore ettiremedikleri için satılığa çıkardı. 

Sulu Sokak Çarşısı’nda Mehmet Paşa tarafından I. Sultan Mahmut Dönemi’nde 1752’de kesme taştan yaptırılan Paşa Han’dan bugüne sadece çevresindeki duvarları kalmış durumda bulunuyor. Bin 800 metrekareye yakın bir alanda bulunan hanın iç avlusunda ağaçlar ve sonradan yaptırılan tek katlı bir ev yer alıyor. Şahıs mülkiyetindeki tarihi hanın, orta kapısında ise kabartma şeklinde selvi ağacına zincirle bağlı iki kaplan figürü bulunuyor. Dedesinin yaklaşık 50 yıl önce aldığı hanın boş durumda olduğunu ifade eden Abdullah Efeli, restore ettiremedikleri için hanı satılığa çıkardıklarını kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylı 70 odalı projesi hazır olan hanın değerlendirilerek turizme kazandırılmasını arzu ettiklerini ifade eden Efeli, “Sulu Sokak Çarşısı tarihi mekanlar açısından zengin bir yer. Bir çok tarihi mekan restore edildi, buranında restore edilmesini veya farklı bir şekilde değerlendirilmesini istiyoruz. Restorasyon için bir çok çalışmamız oldu ama maliyetler yüksek olduğu için bu bizim yapabileceğimiz bir çalışma değil. Bu anlamda devletimizin sahip çıkmasını bekliyoruz. Buranın restore edilip eski günlerine kavuşmasını istiyoruz” dedi.

Paşa Han’ın günümüze kadar sadece dış duvarlarının kalmış olduğunu dikkat çeken Efeli, iyi bir restorasyonla hanın ayağa kaldırılabileceğini kaydetti. Paşa Hanı almak için kendilerini arayanların olduğunu ama henüz anlaşabildikleri bir yatırımcının çıkmadığını ifade eden Efeli, “Burayı otel, yurt, pansiyon olarak değerlendirmek isteyen yatırımcılar oluyor. Ama sonuçlanmış bir durum yok şuan için” diye konuştu.

Sulu Sokak Çarşısı esnafları ve mahalle sakinleri de virane bir şekilde duran Paşa Hanı’nın turizme kazandırılmasını arzu ettiklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.