Temelsan 46 Yılda 5 Bin Konut İnşa Etti

Temelsan 46 Yılda 5 Bin Konut İnşa Etti

1971 yılında beri İzmir’de faaliyetlerini sürdüren Temelsan İnşaat 5 bine yakın konut inşa etti. Daha çok Karabağlar ve Konak kent merkezinde inşaat faaliyetlerinde bulunan Temelsan son dönemlerde villa projelerine yoğunlaştı. Gloria markasıyla Çeşme Ayay

A+A-

1971 yılında Cemal Temel tarafından kurulan ve 3 kuşak boyunca müteahhitlik hizmetlerini devam ettiren Temelsan, konut, müstakil villa ve endüstriyel yapı inşaatlarında rol aldı. Cemal Temel tarafından kurulan, daha sonra oğlu Zeki Temel tarafından devam ettirilen inşaatların başında şu anda dedesi ile aynı ismi taşıyan Cemal Temel ve Kardeşi Asil Temel bulunuyor. İzmir’in en kalabalık 2 ilçesi olan Konak ve Karabağlar’da ağırlıklı konut üreten ve binlerce kişiyi ev sahibi yapan firma 'Gloria' ve 'Yaşam' markalarıyla yeni projeler üretmeye devam edecek. Temelsan yönetim kurulu başkanı Cemal Temel, Temelsan’ın çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

5 BİN KİŞİYİ EV SAHİBİ YAPTI

Temelsan’ın kuruluş hikayesini anlatan Temelsan İnşaat yönetim kurulu başkanı Cemal Temel, “Temelsan’ı 1971 yılında dedem Cemal Temel İzmir’de kurdu. İzmir merkezde inşaatlar yaparak sektöre atıldık. Hatay, Poligon, Küçükyalı, Üçyol taraflarında konut inşaatları imal ettik. Babam Zeki Temel zamanında firmamız bir atılım yaptı. Konut inşaatlarının yanısıra yazlık ve endüstriyel yapılar (fabrika vb.) inşa etmeye başladık. Babamın ardından kardeşim Asil Temel ile birlikte 3. Kuşak olarak faaliyetlerimize başladık. Ben 2010 yılında, iç mimar olan kardeşim ise 2014 yılında müteahhitlik sektörüne giriş yaptık. Zaten baba mesleği olduğu için çok uzak değildik. Kolayca adapte olup kurumsal kimliğimizi bir adım daha ileriye taşımak için çaba gösteriyoruz. Temelsan, kurulduğu günden bu yana yaklaşık 5 bin konut inşa etti” ifadelerini kullandı

VİLLA PROJELERİNE YOĞUNLAŞTIK

Son dönemlerde villa projelerine odaklandıklarını belirten Temel, “Biz 3. Kuşak olarak daha çok villa tarzı lüks müstakil projelerde yoğunlaştık. Çeşme’de ve Sahilevleri’nde villa projelerimiz devam ediyor. Güzelbahçe’de yıl içerisinde yeni bir projeye başlıyoruz. İlerleyen dönemlerde de müstakil villa projelerimiz ağırlıklı olarak devam edecek. Bunun yanında şehir merkezinde konut üretmeye de devam edeceğiz. Çünkü merkezde de ciddi bir konut talebi var. Talepler doğrultusunda imalatlarımıza devam edeceğiz” dedi.

MÜŞTERİ POTANSİYELİMİZİN YARISI ESKİ MÜŞTERİLERİMİZ

Müşteri memnuniyeti odaklı çalıştıklarını ifade eden Temel şunları söyledi, “Dedemizden ve babamızdan bize kalan temel mantalite müşteri memnuniyeti. Biz müşteriyi memnun edersek süreklilik sağlamış oluruz. 46 yıldır bunu başardık. Bundan sonraki süreçte de başaracağız. Bizim müşteri potansiyelimizin yarısı eski müşterilerimiz ve eski müşterilerimizin yönlendirdiği kişiler. Biz tasarruf yaparak ucuz imalat üretmeyi değil, maddi manevi harcama yaparak, emek harcayarak iyi imalatlar üretmeyi tercih ediyoruz. İmalatlarımız piyasa değerinin üstünde satılıyor ancak kalite olarak da piyasanın üstündeyiz. Müşterilerimiz bizden konut aldığında ileride bir sorun yaşamayacağını bildiği için gönül rahatlığıyla alabiliyor”

HER SENE 2-3 PROJENİN TEMELİNİ ATIYORUZ

Projesiz bir yıl geçirmediklerini belirten Temel sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Sürekli üreten, sürekli çalışan bir firmayız. Kriz dönemleri de dahil olmak üzere yeni bir inşaata başlamadığımız hiçbir sene yok. Her sene mutlaka 2-3 projenin temelini atıyoruz. Gelen talebe göre bu sayı artabiliyor. İzmir-İstanbul otoyolunun açılması ile Çeşme-Urla-Güzelbahçe civarlarında ciddi bir talep artışı da olacak. O zaman konut üretimimizin daha da artacağını tahmin ediyoruz”

İNŞAAT SEKTÖRÜ ÜZERİNDE ÇOK FAZLA VERGİ YÜKÜ VAR

İnşaat sektörün üzerinde çok ciddi bir vergi yükünün olduğunu hatırlatan Temel, “Çoğu sektörde yüzde 18 KDV ve gelir vergisi alınıyor. Ancak inşaat sektörü üzerinde çok fazla vergi yükü var. Yüzde 18 KDV ve gelir vergisinin yanında tapu harcı, ruhsat harcı, damga vergisi ve aklınıza ne gelirse bir vergi karşılığında alınıyor. Harici vergilendirme ile birlikte benim bildiğim yüzde 35 civarında bir vergi yükü meydana geliyor” diyerek vergi yükünün azaltılması gerektiğini ifade etti.

MENDERES VE KEMALPAŞA AKSI ÇOK DEĞERLİ

Şehrin merkezinde arsa kalmadığını ve master planlar yapılmadığı için İzmir’in ciddi bir arsa sorunu ile karşı karşıya kaldığını belirten Temel, “Merkezde yer kalmayınca inşaat sektörü çevre ilçelere yayılmaya başladı. Denizden dolayı zaten yayılacak alanımız sınırlı. Master planlar da yapılmayınca çok ciddi bir arsa sıkıntısı ortaya çıkıyor. İzmir, Çiğli-menemen, Narlıdere-Çeşme, ve Yeşilova-Kemalpaşa aksında genişlemeye devam ediyor. Özellikle Menderes ve Kemalpaşa inşaat sektörü için çok cazip. Menderes şehir merkezine yakın ve arsa üretmeye uygun bir bölge. Kemalpaşa ise İzmir – İstanbul otoyolunun açılmasıyla çok değerli bir bölge haline gelecektir. Bu iki ilçe başta olmak üzere çevre ilçelerde master planlar yapılmalı” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YEREL YÖNETİM TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili yorumda bulunan Temel sözlerini şu şekilde bitirdi, “Kentsel dönüşüm adı altında bina dönüştürüyoruz. Biz firma olarak 10 civarında binayı dönüştürdük. Ancak bu yeterli değil. Ada bazında dönüşümlerin yapılması gerekiyor. Yerel belediyeler kentsel dönüşüme yetmiyor. Hükümet bazında, yerel yönetim destekli bir kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Belediyeler mevcut sistemde imar artışı vermiyor. 6-7 katlı bir binayı yıkıp yerine yeniden 6-7 katlı bir bina yapmak mümkün değil. Bunun doğru yolu ada bazında planlar hazırlayıp, imar artışı vererek yeşil alanı, sosyal tesisleri, otoparkı olan yeni bir şehir inşa etmek” 

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

 

 Temelsan İnşaat tanıtım filmi


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.