Tacettin Bayır: Zeytinliklerin İmara Açılmasının Karşısında Olacağız

Tacettin Bayır: Zeytinliklerin İmara Açılmasının Karşısında Olacağız

Üretim Reform Paketi, TBMM’de Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Komisyonun CHP’li üyesi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Sanayi ve ticarette maliyetleri düşürmek, teşvikleri ve üretimi arttı

A+A-

Tasarıda ağaç başına 2.000 TL ceza getirilmesi planlandığını ifade eden Bayır, verdiği çarpıcı örnekle bu tasarının geri çekilmesini talep etti. Bayır, ‘’6 dönüm bahçesi ve 20 ağacı olan bir evde yaşıyorum. Yanımdaki evlerin fiyatları 1,5 milyon TL’den başlıyor. Ağaç başına 2.000 TL’den, 20 ağacın cezası 40.000 TL eder. 2000 TL’ye bütün müteahhitlere ağaçlara kestirirsiniz. Çünkü 1 milyonluk rant edilen bir villada bir zeytin ağacına seve seve 2000 TL verip ‘Kestim kardeşim ne diyorsun yasa bunu bana verdi’ diyebilir. İnsanla dalga geçmeyin.’’ İfadelerini kullandı.

NİÇİN HAPİS CEZASI MADDEDEN KALDIRILDI?

İtirazlarını sürdüren Bayır, ‘’Hayvan otlatılan zeytin alanlarında özellikle küçükbaş ve büyük baş hayvanların ağaçlara zarar verdiğini biliyoruz. Bununla ilgili daha önce üç buçuk ay hapis cezası vardı. Bu maddelerde o ceza kaldırılmış gözüküyor. Niye bunun kaldırılmasına gerek görüldü?’’ sorusunu sordu.

ZEYTİNLİKLERİN İMARA AÇILMASININ KARŞISINDA OLACAĞIZ

Henüz Organize Sanayi Bölgeleri doldurulamamışken, zeytin alanlarının neden yok edilmek istendiğini soran Bayır, ‘’Aliağa’da, Tire’de, Kemalpaşa’da, sanayi bölgeleri doldurulamadı. Sanayi sitesi %60 kapasite de, OSB sanayi sitesi boş duruyor. Aliağa OSB boş duruyor.  Yani sanayi bölgesi diye hazırlanmış bu alanlar, boş dururken; sanayi yapacağız, diye zeytin alanlarını yok ederek, tanım içerisinde zeytinlik Sahanın ‘Bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan olarak tanımlanmasının mantığı nedir? Bu yasanın içerisinde geçen yetmiş altı maddenin içerisinde üç dört tanesi var ki; sanki içine maksatlı olarak konulmuş. Nasıl olsa bu geçer, muhalefet de bunu destekler, bu üç dört taneyi de araya koyalım; bu da buradan kim vur duya gider. Geçmiş yıllarda 6 kez gelmiş ve geçmemiş bu yasayı kimler tekrar önümüze getiriyorlar? Asıl amaçları madenler mi? Yani muhalefetin büyük bir bölümünü onaylamak istediği, bu üretim reformunun içerisine, bu maddeleri koymanın mantığını anlamış değilim. Bunları geri çekmenizi tavsiye ediyoruz. Burada zeytinliğin saha tarımı olmaktan çıkartılarak, bas cezayı kes ağacı yap üstüne villayı. Yukarıda Allah var. Bu yüzden bu maddelere, bizim evet dememizi beklemeyin!’’ diyerek sözlerini bitirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.