Şirinyer Parkı Projesi İçin Kamulaştırma Çalışmaları Başladı

Şirinyer Parkı Projesi İçin Kamulaştırma Çalışmaları Başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Buca'da hayata geçireceği ve bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek Şirinyer Parkı Projesi'nde kritik bir gelişme daha yaşandı. Geçmişte itiraz engeline takılan ve mahkemelik olan yatırım için kamulaştırma çalışmaları resm

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda imar çalışmaları tamamlanan ve yeni planları askıya çıkan Şirinyer Parkı Projesi'nde ilk kazmayı vurmak için gün sayıyor.

ŞİRİNYER PARKI'NDA SON VİRAJ

Buca’da, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi'nin imzalanan protokolle birlikte ortaklaşa hayata geçireceği Şirinyer Parkı Projesi'nde imar planlarının tamamlanmasıyla birlikte sıra kamulaştırma çalışmalarına geldi. Hem Şirinyer Parkı'nın içinde olduğu 81 bin metrekarelik alanı cazibe merkezi haline getirmek hem de Bucalıların buluşma noktasına dönüştürecek projeye olanak sağlayan nihai imar planları Şubat ayında askıya çıkarken, gelen son itirazlar da belediye meclisi tarafından reddedilmişti.

SIRA KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARINDA

Meslek odalarının açtığı dava neticesinde mahkeme tarafından iptal edilen planları revize eden Büyükşehir Belediyesi, aldığı son encümen kararı ile kentsel tasarım ve özel proje alanı olarak belirlenen bölgede bazı değişikliklere gitti. Yer altı otoparkı, kafeterya ve sinemanın bulunduğu tesis, amfi tiyatro, gezinti yolları ile yeşil alanların yapılacağı dev park projesinin toplam alanı da arttırılacak.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

Buca'da Şirinyer Parkı'nın da içinde olduğu 81 bin metrekarelik alanı cazibe merkezi haline getirmek, Bucalıların buluşma noktasına dönüştürecek işlev kazandırmak için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi, ilk olarak 2012 yılında hazırlanan projeye olanak sağlayan imar planları yaptı. Ancak, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin ticari kullanımın artacağı, sosyal ve teknik altyapının azalacağı gerekçesiyle açtığı davada İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi önce yürütmeyi durdurma kararı verdi, ardından planı iptal etti. İki belediyenin yapımı için protokol bile imzaladığı proje hayata geçmedi.

MAHKEMENİN İPTAL GEREKÇELERİ DOĞRULTUSUNDA YENİ PLAN HAZIRLANMIŞTI

Projeden vazgeçmeyen Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi gelişmeler üzerine mahkeme kararında yer alan iptal gerekçelerini ortadan kaldıran yeni imar planları hazırladı. Ağustos 2016'da İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oybirliğiyle onaylanan 1/5000 ölçekli yeni imar planına göre, Şirinyer Parkı alanında Kentsel Tasarım Projesi ve Park Alanını kapsayan Özel Proje Alanı ve Belediye Hizmet Alanı belirlendi. Buca Belediyesi de 1/1000 ölçekli imar planı hazırladı. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Şubat ayındaki meclis toplantısında projeye ait imar planlarına dair itirazların da reddedilmesiyle birlikte dev yeşil alan yatırımının da önü açılmış oldu.

Ege Postası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.